NavMenu

Milan Blagojević namenska iz Lučana tokom pandemije povećala prodaju za trećinu - U planu investicije u zaštitu na radu

Izvor: Novosti Subota, 15.05.2021. 13:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stoyan Yotov/shutterstock.com)Ilustracija
Dok se i najveće svetske kompanije povijaju pod udarcima koje im je svima zadala pandemija virusa korona, namensko preduzeće "Milan Blagojević" u Lučanima beleži odlične rezultate. Nema otpuštenih radnika, plate nisu umanjivane, a obim proizvodnje je povećan.

Podaci o poslovanju za prvi kvartal ove godine pokazuju da je prodaja proizvoda ove fabrike (jednobazni, dvobazni i sferični barut, kao i širok spektar raketnih goriva), na domaćem tržištu povećana za čak 31, a na stranom tržištu za 23% u odnosu na isti kvartal prošle godine. Zato se očekuje da ova sezona bude jedna od značajnijih u poslovanju preduzeća, koje ovih dana proslavlja 72 godine postojanja.

- Plan prodaje za ova tri meseca je ostvaren u potpunosti, a obim proizvodnje je u najvećem delu daleko veći od planiranog. Imamo, takođe, u ovoj godini više ugovora, odnosno veću potražnju za našim proizvodima, nego što je to planirano - rekla je Milka Jovanović Božić, referent za odnose sa javnošću ove vojne fabrike.

- Zahvaljujući kvalitetu naših proizvoda, poštovanju rokova isporuke, ceni i širokom spektru proizvoda, prvenstveno smo uspeli da sačuvamo poverenje postojećih kupaca u inostranstvu, ali smo u svoj ovoj nezavidnoj situaciji izazvanoj pandemijom kovida 19, uspeli da osvojimo i nova tržišta. Sada izvozimo u Rumuniju, Bugarsku, BiH, Mađarsku, Indiju, Slovačku, Maleziju, Italiju, Tursku, Severnu Makedoniju, Rusiju... Osim što izvozimo, u potpunosti zadovoljavamo i potrebe domaćeg tržišta - dodala je ona.

Lučansko preduzeće je, inače, prvo u lancu proizvodnje odbrambene industrije Srbije, jer se u njemu proizvode sirovine bez kojih ostala domaća vojna preduzeća ne bi mogla da rade. Upravo zato više od sedam decenija posluje pod sloganom "Energija koja pokreće".

- Na osnovu dosadašnjih ugovora, ova godina će sigurno biti jedna od boljih u poslovanju. Imamo uposlenost svih kapaciteta. I pored epidemije, sačuvali smo svako radno mesto i nismo smanjili lični dohodak radnicima. Trenutno imamo 1.350 zaposlenih, a prosečna plata u preduzeću je 75.000 dinara, što je za oko 12.000 dinara više od prosečne zarade u Srbiji. Ovih dana završen je konkurs za prijem deset novih inženjera - kazala je Jovanović Božićeva.


Fabrika je, po njenim rečima, zahvaljujući sposobnosti i iskustvu rukovodstva, uspela da otkrije i proceni tržište i da maksimalno iskoristi proizvodne mogućnosti, i da se podigne iz pepela posle bombardovanja 1999. godine.

- Prioritet preduzeća, a na tome se radi godinama, jeste ulaganje u bezbednost i zaštitu na radu, koje je iz godine u godinu sve veće. Ove godine u tu svrhu planirano je da se uloži oko 252 miliona dinara. Nastavljamo i sa investicijama: kupovina novih mašina, uređaja, osvajanje novih tehnologija, izgradnja infrastrukture... Uskoro završavamo i izgradnju poslednjeg objekta koji je porušen u bombardovanju, a to je trpeza u C pogonu. Plan investicija za ovu godinu je četiri miliona evra, koji će biti izdvojeni iz sopstvenih sredstava - zaključila je Milka Jovanović Božić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.