NavMenu

Otvorena spomen soba Gvozdenom puku - Slava topličkim junacima

Izvor: RTS Petak, 14.05.2021. 11:27
Komentari
Podeli
Spomenik Gvozdenom puku u Prokuplju (Foto: Bojan Marinković)Spomenik Gvozdenom puku u Prokuplju
U Prokuplju je otvorena spomen soba, čime je zaokružen memorijalni kompleks u kome se već nalazi spomen park junacima Gvozdenog puka. Ova čuvena jedinica, kojoj je sam neprijatelj, zbog nesalomivosti, dodelio ime "Gvozdeni puk", igrala je odlučujuću ulogu u svim važnim bitkama koje je vodila srpska vojska od 1912. - 1918. godine.

Iz porodice Milačić u rat je krenulo pet sinova. Dvojica se nisu vratila, a u kuću su posle rata stigle četiri Karađorđeve zvezde s mačevima.

- Deda Đorđe je bio legenda Gvozdenog puka. Više puta je ranjavan i dobitnik je najviših priznanja. Veoma sam ponosna na svoje pretke - kaže Dušanka Stojković Milačić iz Prokuplja.

Odličja i ostalih boraca Gvozdenog puka krasiće spomen sobu, koja je u njihovu čast otvorena u sklopu memorijalnog kompleksa gde je pre tri godine postavljen spomenik.

Na ovom mestu mobilisano je 20 hiljada mladića starosti od 21 do 31 godine, koji su učestvovali u svim presudnim bitkama koje je Drugi pešadijski puk Knjaz Mihajlo vodio.

Posle Bregalničke bitke, zbog iskazanog herojstva i nesalomive odbrane, neprijatelj mu je dodelio epitet "gvozdeni".

- Posle zarobljavanja celog jednog bugarskog puka, a zarobljeno je oko 1.000 ljudi, onda su oni dali nadimak - ide Gvozdeni puk. To je posle ostalo i kod drugih vojnika i više nisu taj puk zvali Drugi pešadijski puk Knjaz Mihajlo, nego prosto rečeno Gvozdeni puk - obašnjava Darko Žarić, viši kustos istoričar Narodnog muzeja Toplice.

Izgradnju spomen sobe podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

- Spomen soba koju otvaramo učvrstiće vezu Topličana sa svojim slavnim precima. I što je posebno važno, mlađim generacijama približiće događaje koji su snažno uticali na stvaranje današnje moderne Srbije - istakla je Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja.

255 pripadnika Gvozdenog puka je za iskazanu hrabrost dobilo najveće priznanje - Karađorđevu zvezdu s mačevima, 40 čak dva puta. Među njima i dve žene - srpkinja Milunka Savić i engleskinja Flora Sends. Ratna zastava ovog puka je najodlikovanija zastava srpske vojske.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.