NavMenu

Koloseum dobija pod koji se uvlači i kojim se upravlja daljinski (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Petak, 14.05.2021. 11:15
Komentari
Podeli
(Foto: tommao wang/Unsplash)
Rekonstrukcija najznačajnije arene u Rimskom carstvu Koloseuma dobila je zeleno svetlo i odobreno je da se ugradi pod koji se uvlači i kojim se upravlja daljinski.

Pod koji se uvlači zameniće izvorni pod arene koji je uklonjen u 19. veku, kako bi se obnovio duh prošlih vremena. Projekat su uradili arhitektonski studio Labics i Fabio Fumagalli sa inženjerskom firmom Milan Ingegneria i njime će se vratiti nekadašnja vizija.

Planom je predviđeno da se pokrije celokupan pod arene i tu omogući održavanje predstava i da posetioci mogu da stoje u središtu arene. Ističe se potreba zaštite i konzervacije uz upotrebu savremenih tehnoloških rešenja i izbora konstrukcija sa ciljem ka dugoročnoj eko-održivosti.

Pod arene biće oslonjen na postojeću konstrukciju i uvlačiće se tako da se može videti složeni hipogej - kompleks liftova koji se nalazi direktno ispod pozornice za dovođenje životinja i gladijatora direktno u arenu. Otvaranjem i pomeranjem letvica stvaraće se različite konfiguracije i novi pod će postepeno otkrivati podzemne građevine i njihovu detaljnu konstrukciju koje će posetioci moći da vide. Na taj način će biti moguće shvatiti funkciju složenih podzemnih područja i njihovu interakciju sa onim što se događalo iznad.

Pozornica će biti napravljena od niza letvica od karbonskih vlakana obloženih Accoya drvetom. One će biti podržane stazama koje će ići oko ivica arene i ravno preko njene sredine. Za otvaranje i povlačenje, letvice će se zakrenuti za 90 stepeni, a zatim povući. Pomeranje letvice neće ometati posetioci, kao i što neće biti sakrivanja bilo kojeg dela konstrukcije.

Aktiviranje takvog mehanizma tokom posete podzemnim područjima obezbediće izvanredan pogled, ali i pojačati efekat prirodnog svetla i veličanstvenost Koloseuma. Kako bi se zaštitio hipogej ispod pozornice, biće instalirane 24 mehaničke ventilacione jedinice za kontrolu temperature i vlažnosti. Unutar poda biće ugrađen sistem za prikupljanje kišnice, i ta voda će se koristiti u toaletima za posetioce.

Projekat bi trebao da bude realizovan do 2023. godine. Koloseum je inače jedna od najposećenijih atrakcija u Italiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.