Izvor: PR | Petak, 14.05.2021.| 09:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Magnum Optimum 1208 - Alternativa metalnim kontejnerima Gitterbox

Magnum Optimum 1208
Magnum Optimum 1208 (Foto: Schoeller Allibert)
Kako se tradicionalna rešenja nose sa inovativnim proizvodima, kojih u suvremenoj logistici ima sve više? Odgovore na ovo pitanje tražimo poređivanjem Gitterbox metalnog kontejnera s Magnum Optimum® 1208 - novim sklopivom kontejnerom u Schoeller Allibert ponudi.


Potreba je majka izuma

"Klasika je uvek u modi" - jedno od bezvremenskih pravila sveta mode nije primenjivo u logistici. Ovde je najvažnija efikasnost, što se najbolje odražava u proračunu kompanije. Da bi se optimizirao proces upravljanja lancem snabdevanja, kompanije koje se bave transportom i skladištenjem robe primorane su da traže nova rešenja koja će im omogućiti da minimiziraju troškove. Konvencionalna sredstva koja se decenijama koriste u industriji (npr. drvene palete ili metalni Gitterbox kontejneri) polako postaju stvar prošlosti. Zamenjuje ih inovativna povratna plastična ambalaža, koja nudi niz prednosti u odnosu na stara rešenja. Šta tačno? Na ovo pitanje odgovorimo upoređujući mogućnosti Gitterboxa u odnosu na novi kontejner u Schoeller Allibert ponudi - Magnum Optimum® 1208 (MO 1208).


Ušteda postignuta sklopivošću

Primarna razlika između popularnog Gitterbox-a i MO 1208 je mogućnost preklapanja bočnih zidova potonjeg. Preklapanje zidova znači smanjenje veličine kontejnera u povratnom prevozu. Dok metalni kontejner zadržava svoju zapreminu čak i kada je ispražnjen, Magnum Optimum® štedi puno prostora kad je prazan. Koliko tačno? Montirani kontejner kompanije Schoeller Allibert dimenzija je 1200x800x958 mm, a sklopljen 1200x800x295 mm. To nije sve! Visina kontejnera nakon sklapanja i slaganja jedno na drugo iznosi samo 265 mm, što vam omogućava da u mega-poluprikolicu ukrcate do 363 sklopljena kontejnera. Manja potreba za prostorom u povratnom prevozu i magacinu naravno znači niže troškove pri prevozu praznih kontejnera ili mogućnost skladištenja više kontejnera u jednom skladištu.


Magnum Optimum® 1208 = pogodnost

Izrada kontejnera koji smanjuje finansijske troškove bio je prioritet za inženjere Schoellera Allibert-a. Međutim, s Magnum Optimum® 1208 postignuto je mnogo više. Ovaj moderni kontejner također ima dodatnu prednost: glatke zidove, a i napravljen je od materijala otpornog na trenje. Ova svojstva omogućavaju lako čišćenje spremnika, što je presudno sa stanovišta industrija koje daju prednost higijeni (npr. prehrambena, farmaceutska, hemijska). Upotreba plastike uklonila je problem korozije, zbog čega se MO 1208 može uspešno skladištiti na otvorenom. Mogućnosti skladištenja na otvorenom pridonose i rupe za odvod koje olakšavaju ispuštanje vode i vlage iz spremnika, te bočni zidovi bez šupljina.

Sklopivi kontejner
Sklopivi kontejner (Foto: Schoeller Allibert)


Korozija i tara težina

Kompanije koje koriste metalne Gitterbox-e moraju se suočiti s problemom korozije. To nije jedini izazov s kojim se suočavaju vlasnici starih kontejnera. Dodatni nedostatak je tara težina metalne kutije (preko 100 kg). Druga mana u svakodnevnom radu s metalnim kontejnerima je buka koju stvaraju. Koliki je to nedostatak, najbolje mogu potvrditi radnici skladišta koji svakodnevno moraju podnositi decibele.


Jednostavna zamena delova

Kada govorimo o ergonomiji, vredno je spomenuti da je MO 1208 izrađen od mnogih delova, čija je zamena toliko jednostavna da možete to učiniti sami, štedeći na troškovima usluge. Oštećeni delovi se mogu naručiti od proizvođača. Ova fleksibilnost u konstrukciji kontejnera je još jedna odlika u poređenju s konstrukcijom Gitterbox-a, jer oštećenjem jednog dela Gitterbox često postane neupotrebiv.


Sigurnost iznad svega

Gitterbox-i takođe podbacuju kad je u pitanju bezbednost tereta. Da bi povećali sigurnost tereta, neki korisnici pokušavaju da osiguraju kontejner kartonom ili plastičnim pločama. To rešenje obično stvara dodatne troškove, oduzima previše vremena i ispadne neefikasno. Štaviše, metalni elementi i težina Gitterboxa lako mogu postati pretnja zaposlenima koji rukuju s kontejnerima. Magnum Optimum® 1208 ne zahteva dodatno osiguravanje, što znači da garantuje potpunu sigurnost robe. Kontejner može biti opremljen opcionim poklopcem, koji će dodatno zaštititi njegov sadržaj. MO 1208 u svojoj fabričkoj verziji nudi brojna mesta za etikete i oznake koji omogućavaju praćenje i identifikaciju tereta, što je takođe važno sa stanovišta njegove bezbednosti.

Magnum Optimum® 1208 ne zahteva dodatno osiguravanje
Magnum Optimum® 1208 ne zahteva dodatno osiguravanje (Foto: Schoeller Allibert)


Korak prema spasavanju planeta

Konačno, važan aspekt u vezi je sa društvenom odgovornosti preduzeća (CSR). Svi povratni kontejneri Schoeller Allibert-a izrađeni su od materijala koji se može reciklirati. Oni se mogu ponovo upotrebiti na kraju životnog ciklusa kontejnera (otprilike 10-12 godina). Drugi život spremnika ne znači otpad. Ovo je jednostavno prva eko tačka na računu Magnum Optimum®-a. Druga se odnosi na gore navedenu smanjenu potrebu za prostorom u prometu. Složeni kontejneri zahtevaju manje prostora, a time i manje kamiona koji će izaći na puteve da bi ih prevezli. Manji broj kamiona znači smanjeni otisak ugljenika i manju buku koju generišu logističke kompanije, a samim tim i čisti profit za našu planetu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE