NavMenu

Najavljena izrada projektne dokumentacije za gradnju biciklističkih staza u okviru projekta EcoBikeNet

Izvor: eKapija Utorak, 11.05.2021. 17:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PhotoAS/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija i Mađarska u okviru trećeg poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje realizuju projekat razvoja prekogranične mreže biciklističkih staza koja ima pristup prirodi – Ecobikenet. Projekat je započet 1. decembra 2020. godine i trajaće 18 meseci, sa ukupnim budžetom većim od 350.000 EUR.

Tim povodom u Privrednoj komori Vojvodine je održana otvarajuća konferencija ovog projekta. Vodeći partner na projektu je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a partneri su Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i NIF – kompanija za razvoj nacionalne infrastrukture, projektni partner iz Mađarske, saopšteno je na sajtu Vlade Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević istakao je da je ideja razvoja cikloturizma, odnosno turizma namenjenog posetiocima koji prolaze Evropu na biciklu, veoma značajna.

- Govorimo o bezmalo 18.000 turista u periodu pre pandemije koji su prošli kroz Vojvodinu biciklom. Zajedno sa drugim sekretarijatima nastojaćemo da pomognemo još više ovu ideju i nove grane turizma, kao i druge ideje koje će dovesti što veći broj turista u Vojvodinu. Ova biciklistička staza, poznatija kao "Najbolje na Istoku", kreće od Norveške, i završava se u Grčkoj, duga je preko 6.000 kilometara i generiše znatan broj turista - rekao je Ivanišević, dodavši da je ideja Pokrajinske vlade i Sekretarijata za privredu da se u Vojvodini razvijaju svi vidovi turizma.

- Predviđena biciklistička trasa prolaziće dobrim delom kroz Srbiju. Ona obuhvata veliki broj zemalja, što znači da će svi turisti voljni da voze bicikl moći da prenoće na pojedinim lokacijama i da vide šta to Srbija nudi. Potrebno je pripremiti projektno-tehničku dokumentaciju, koja je uslov za početak izgradnje te staze - rekla je podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak.

Pojedinosti o samom projektu predstavili su menadzer projekta Milan Iličić iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kao i Lorand Vigh iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.


Projekat EcoBikeNet se odnosi na izradu odgovarajuće projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju biciklističke staze i turističke signalizacije ka zaštićenim područjima na delu rute Eurovelo 11, što je preduslov za izgradnju biciklističkih staza kroz Mađarsku i Srbiju na toj ruti. Ovaj koridor definiše Evropska biciklistička federacija sa ciljem da poveže sever i jug evropskog kontinenta.

Realizacija ovih zadataka predstavlja doprinos projektnih partnera razvoju međunarodnog biciklističkog koridora Eurovelo 11. S obzirom na to da je ruta na deonici koja prolazi kroz teritoriju Republike Srbije zemljana staza duž nasipa u nezadovoljavajućem stanju, predviđena je izrada neophodne projektno-tehničke dokumentacije.

Biciklističke staze koje budu izgrađene na osnovu te dokumentacije, kao i postavljena turistička signalizacija ka zaštićenim područjima, znatno će doprineti promovisanju zdravijeg načina života, izmeštanju biciklističkog saobraćaja sa glavnih puteva na kojima se trenutno odvija, kao i razvoju cikloturizma i ekoturizma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.