NavMenu

Okrugli sto "Klimatske promene i energetika" - Borba protiv posledica klimatskih promena dotiče sve segmente društva, kao i pojedince

Izvor: eKapija Utorak, 11.05.2021. 15:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay)Ilustracija
Tema borbe protiv posledica klimatskih promena je višedimenzionalna i dotiče sve segmente društva, države, privrede i svakog pojedinca - saglasili su se panelisti na prvom okruliglom stolu "Klimatske promene i energetika", u organizaciji Udruženja za pravo energetike Srbije.

Otvarajući konferenciju Simon Ilse, direktor kancelarije u Beogradu Hajnrih Bel, istakao je da je borba protiv klimatskih promena postala deo svake aktivnosti usmerene na održivost.

Naglašavajući važnost dijaloga u oblasti klimatskih promena Branislava Lepotić Kovačević, predsednica UPES je najavila da će se UPES kontinuirano i sveobuhvatno baviti balansom između klimatskih promena i potreba za energijom i energetske sigurnosti.

Miloš Kuzman, potpredsednik UPES, je u kratkim crtama prikazao Zakon o klimatskim promenama, dok je Gordana Petković, stručnjak iz oblasti zaštite životne sredine, objasnila efekte ovog zakona na društvo, državne institucije i učesnike u primeni ovog zakona u praksi.

Aleksandar Kovačević, savetnik grupe 15 za energetiku Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, je ukazao na značajne materijalnim efekte klimatskih promena, njiihov diverzitet i potrebu za novim pravnim okvirom kojim bi se podržale održive investicije u oblasti energetike.

Profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu Mirjana Drenovak je govorila u ljudskim pravima i značaju zaštite ljudskih prava u oblasti životne sredine i oblasti klime i predstavila je aktivnosti međunarodnih i nacionalnih sudova koji sve više prepoznaju ova prava, koristeći vezu sa drugim ljudskim pravima.

Danijela Isailović, menadžer Udruženja obovljivi izvori energije Srbija (OIE Srbija) ukazala je na značaj većeg korišćenja zelene energije u borbi protiv klimatskih promena, kao i da je evidentna politička i društvena volja da se poveća posvećenost zaštiti životne sredine i u energetskom sektoru kroz korišćenje obnovljivih izvora energije.

Irina Kustova, istraživač CEPS-a (Centre for European Policy Studies) iz Brisela govorila je značaju i efektima Evropskog Zelenog dogovora, odjecima koji je imao ovaj dokument u međunarodnim odnosima i očekivanjima od njegove primene, uz efekte i podrške koje su namenjene državama Zapadnog Balkana, a time i Srbiji.

O svakoj temi je bilo pitanja od strane auditorijuma, a okrugli sto su podržali Hajnrih Bol i OIE Srbija.

Osnovni zaključak Okruglog stola je da ova tema koja je postala deo naših svakodnevnih poslovnih aktivnosti i koja proizvodi svakodnevne uticaje na naš lični život, samim tim izaziva toliko interesovanje i potrebu da će UPES počevši od ovog Okruglog stola organizovati slične događaje u budućnosti kako bi povezali sve zainteresovane aktere i činice u obasti energetike i klimatskih promena, zaključeno je.

Okrugli sto je održan u formi veb konferencije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.