NavMenu

Ženama u agrobiznisu obezbeđene mnogobrojne povlastice - Kako to izgleda u praksi?

Izvor: Tanjug Utorak, 11.05.2021. 14:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vlad Teodor/shutterstock.com)Ilustracija
Ženama koje odluče da se bave agrobiznisom omogućeno je da lakše dođu do poljoprivrednih kredita i imaju prednost u procesu bodovanja i rangiranja prilikom sprovođenja investicionih mera iz nacionalnog budžeta i IPARD programa, a u Upravi za agrarna plaćanja ističu da je cilj da se što veći broj žena motiviše i ohrabri da pokrene sopstveni biznis.

Više od petine žena u poljoprivredi Srbije imaju ulogu pomažućeg člana domaćinstva, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Samo u 15% slučajeva žene se javljaju u ulozi nosioca poljoprivrednog gazdinstva, od kojih je njih više od 50% starije od 65 godina.

Fokus Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja, proteklih godina usmeren upravo ka podršci ženama i mladima u agrobiznisu, rečeno je Tanjugu u Upravi.

Za mlade poljoprivrednike je 2017. godine osmišljen poseban start ap program.

Kroz podsticaj od 75% za nabavaku mehanizacije, opreme i kvalitetnih priplodnih grla, koji se isplaćuje po osnovu predračuna, Ministarstvo poljoprivrede nastoji da podstakne mlade da ostanu na selu i osiguraju svoju egzistenciju kroz bavljenje poljoprivredom.

- Kako bi se što veći broj žena motivisao da uđe u agrobiznis, u sistem subvencija je uvedena pozitivna diskriminacija i žene su dobile priliku da lakše dođu do poljoprivrednih kredita uz kamantnu stopu od samo 1% na godišnjem nivou - objašnjava direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović.

Takođe, prilikom sprovođenja većine investicionih mera koje se subvencionišu iz nacionalnog, ali i iz budžeta EU kroz IPARD program, žene imaju prednost u procesu bodovanja i rangiranja, kazala je Petrović.

Ona je dodala da je ova prednost veoma značajna ako se ima u vidu da je u četiri od pet IPARD javnih poziva u okviru Mere 1 broj podnetih zahteva višestruko prevazišao opredeljena sredstva po tim javnim pozivima, naročito kada su pozivi za nabavku traktora bili u pitanju.

Kao korisnice IPARD podsticaja u okviru Mere 1 žene mogu ostvariti bespovratnu podršku u iznosu od 60%


Ukoliko su mlađe od 40 godina, visina podsticaja je 65%, što je slučaj i sa Draganom Đurić iz Stanišića kod Sombora, koja je uz IPARD podršku svoju mehanizaciju obnovila nabavkom novog, savremenog traktora.


Ratarstvo i proizvodnja lešnika

Priča ove mlade i preduzimljive žene, koja je odlučila da sa svojom porodicom - mužem i dvoje dece, ostane u selu nadomak Sombora i razvija nasleđeno porodično gazdinstvo, upravo je pravi primer kako se korak po korak promišljeno investira u proizvodnju i koriste prilike i podrška koja poljoprivrednicima stoji na raspolaganju, kažu u Upravi.

Dragana je prvu mehanizaciju - vučenu prskalicu, nabavila 2017. godine kroz program za mlade poljoprivrednike, a u narednom periodu je uz podršku iz nacionalnog programa nabavila i plug, rasipač mineralnog đubriva i setvospremač.

Ratarsku proizvodnju je 2018. godine upotpunila proizvodnjom lešnika i uz kombinaciju sredstava iz nacionalnog budžeta za kupovinu sadnica i budžeta AP Vojvodina za sistem za navodnjavanje - podigla savremen zasad lešnika.

Proizvodnja ratarskih useva, mahom uljarica i žitarica, sada se odvija na oko 40 hektara, dok je voćarstvo zastupljeno sa dva hektara.

Gazdinstvo je dovoljno poraslo i ekonomski ojačalo, pa je Dragana postala i IPARD korisnik. Na prvom IPARD javnom pozivu za nabavku novog traktora ostvarila je pravo na subvenciju za novi Džon Dir traktor.

Kako kaže, bez IPARD podrške od 65% ne bi se usudila na ovako smeo poduhvat i nabaku traktora od skoro osam miliona dinara.

Planira da obezbedi novi prostor za svoju mehanizaciju i trenutno razmatra koja od mera koje joj stoje na raspolaganju najbolje odgovara njenom novom poduhvatu.

Nakon pozitivnih iskustava, kaže da bi se ponovo opredelila za IPARD.

- Zaista nije teško, a sigurno je. Angažovali smo konsultantsku kuću koja nam je pomogla da pripremimo dokumentaciju i ostvarili podsticaj bez ikakvih dodatnih problema. Na osnovu mog iskustva, procedura jeste za nijansu složenija nego za "naše" podsticaje, ali je dobro što već unapred znate da li ispunjavate uslove ili ne. Pozivam mlade ljude da se dobro informišu, jer podsticajna sredstva i te kako postoje, samo treba izabrati pravu meru i dobro planirati svaki korak - poručila je Dragana.

Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Petrović ističe da je potrebno promovisati primere uspešnih žena u agrobiznisu, kako bi ih imali što više.

- Dragana je svoju priču započela uz subvencije koje ministarstvo pruža mladim poljoprivrednicima i nastavila da razvija svoje gazdinstvo kroz razne podsticaje koji su joj stajali na raspolaganju. A upravo cilj svakog poljoprivrednika je da njegovo gazdinstvo raste - navela je ona.

Petrovićeva je primetila da je uspešnih žena uvek bilo na ovim prostorima, ali da se sada o njima više priča i zato taj trend, po njenom mišljenju, treba nastaviti upravo kroz primere dobre prakse.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.