NavMenu

PKS: Drugo tromesečje prekretnica za privredni oporavak, privrednici optimisti

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.05.2021. 15:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Sa opreznim optimizmom privreda Srbije ušla je u drugo tromesečje 2021, koje će, kako se očekuje, biti prekretnica u privrednom oporavku i doprineti planiranom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) između pet i šest odsto, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Većina privrednika očekuje rast prometa, izvoza, investicija, stabilnu ili veću zaposlenost, dok je tražnja na domaćem tržištu i dalje dominantan uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost proizvodnih kapaciteta, pokazala je aprilska Anketa Privredne komore Srbije o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata.

Istraživanje je obuhvatilo 1.272 privredna subjekta koji zapošljavaju oko 255.000 radnika, a prošle godine zajedno su dostigli izvoz vredan pet milijardi evra, što je gotovo trećina ukupnog izvoza.

Više od polovine anketiranih očekuje veći promet u drugom kvartalu u odnosu na početak godine, a manji svega 11%. Privrednici su optimisti i u pogledu realizacije izvoznih poslova – tačno polovina očekuje rast, uz 40% onih koji predviđaju nepromenjen nivo izvoza.

U prva tri meseca 2021. godine, investiralo je 44% anketiranih kompanija. U poređenju sa realizovanim investicijama u prethodnom kvartalu, 75% firmi je ostvarilo isti ili povećan nivo investicija. Očekivanja privrednika za drugi kvartal 2021. godine su pozitivna – 90% ispitanika planira isti ili veći obim ulaganja, najviše u opremu.

Analiza PKS ukazuje da se sa najvećim investicionim izazovima suočavaju mikro preduzeća, svega petina ispitanika očekuje rast investiranja, za razliku od srednjih i velikih preduzeća od kojih polovina najavljuje više ulaganja u drugom kvartalu 2021. godine.

- Ohrabruje podatak da 47% anketiranih ima dovoljno sredstava za finansiranje poslovanja, a najviše koriste sopstvena sredstva (80%) i kredite (17%) - navodi se u rezultatima akete.

Od početka godine zaposlenost je stabilna, 85% anketiranih održalo je ili povećalo broj zaposlenih dok 96% ne planira otpuštanja.

Aprilski izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda o perspektivama svetske privrede, Srbiji procenjuje ovogodišnji rast od pet procenata. Iako većina privrednih delatnosti ima relativno povoljne uslove za oporavak i nastavak rasta, uslužni sektor, turizam, ugostiteljstvo, organizacija zabavnih događaja, putnički saobraćaj i mnogi drugi mali biznisi, i dalje trpe posledice pandemije.

Ključni izazov ekonomske politike Vlade Srbije u narednom periodu ostaje postizanje optimalnog balansa između podrške privredi i očuvanja makroekonomske stabilnosti, kao osnove kreditnog rejtinga i poverenja investitora, zaključuje se u saopštenju PKS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.