NavMenu

Do kraja godine počinje gradnja pogona za otpadne vode u 27 opština vredna 6 mlrd EUR - Uskoro tenderi i aukcije za zelenu energiju

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 10.05.2021. 12:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gameanna/shutterstock.com)Ilustracija
Premijerka Ana Brnabić najavila je danas da će do kraja godine biti pokrenuta izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 27 lokalnih samouprava i dodala da Srbija samo u ta postrojenja mora da uloži 6 mlrd EUR da bi dostigla standarde EU u toj oblasti.

Očekujem da uskoro raspišemo tendere i aukcije za nove kapcitete iz obnovljivih izvora energije koji će obezbediti novu zelenu energiju, ali po mnogo nižim cenama za građane - rekla je Brnabić govoreći o ekološkim projektima koji će biti relizovani.

Premijerka kaže da vlada sa EPS-om razgovara i o dodatnim kapacitetima za "balansiranje tih obnovljlivih izvora energije".

- Jedna od tema je bila i reverzibilana hidrolektralna Bistrica, o kojoj razmilšljamo, da bismo imali dodatne kapacitete za balansiranje i više zelene energije - rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je Vlada Srbije postavila životnu sredinu kao jedan od tri ključna prioriteta i to u tri oblasti, a prva je upravljanje čvrstim otpadom, što podrazumeva zatvaranje nelegalnih deponija, čišćenje i odnošenje smeća preko transfer stanica na sanitarnje deponije i proširenje sanitarnih deponija.

Druga oblast je izgradnja postrojenja za prečišćavanje optadnih voda i treća praćenje kvaliteta vazduha.

Podseća da se realizuju projekti za prečišćavanje gasova u termoelektranama TENT-u A i B u Obrenovcu, i dodaje da se priprema tehnička dokumentacija za blok B u Kostolcu.

- Nadam se da ćemo tender za izvođenje radova raspisati pre kraja ove godine - dodala je ona.

Brnabić je govoreći o pošumljavanju rekla da je rebalansom budžeta dodatno podignut budžet Ministarstva zaštite životne sredine sa 16 na 24 milijarde dinara.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.