NavMenu

Skijališta Srbije grade dve nove žičare na Kopaoniku - Traži se projektant za gondole, prateće ski staze, restoran i garažu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.05.2021. 09:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: EpicStockMedia/shutterstock.com)Ilustracija
Skijališta Srbije raspisala su tender za izradu generalnih projekata za nove razvojne projekte u Ski centru Kopaonik.

Kako je precizirano u tenderskoj dokumentaciji, u planu je gradnja novih gondola na dve lokacije - od Vojnog doma do vrha Mali Karaman i nova instalacija na trasi nekadašnje dvosedne žičare Centar.

Na prvoj lokaciji gradiće se kombinovana gondola u cilju nastavlja povezivanja korisnika skijališta koji dolaze iz pravca Brzeća do vrha Mali Karaman koristeći novoizgrađenu gondolu, a kojima je potrebno omogućiti da lako dođu i do samog centra Suvo Rudište.

- Projektom je potrebno rešiti brzo i lako izvlačenje sa dosada opterećene četvorosedne žičare Mali Karaman, posebno u delu dana kada se korisnici skijališta vraćaju ka novoizrađenoj gondoli u povratku kući. Instalaciju predvideti kombinovanog karaktera, sa kombinacijom 3 korpe i jednom kabinom. Orijentaciona dužina instalacije je oko 1300 metara - navodi se u tehničkoj specifikaciji.

Od projektanta se traži i rešenje za izgradnju prateće garaže.

Za ovu lokaciju predvideti analizu dve varijante trase - bez međustanice i sa međustanicom.

Dodaje se da izabrani ponuđač treba da izradi idejno rešenje gondole za izabranu trasu, da finansijsku procenu ulaganja, odredi mikrolokacije za sve stanice i izradi odgovarajuće rešenje za ski stazu.

kada je reč o drugoj lokaciji, navodi se da zbog intenzivnog razvoj turističkog smeštaja na lokaciji Suvo Rudište poslednjih godina i stvaranja velikih gužvi na ključnim instalacijama u dolini sportova, Skijališta Srbije žele da aktiviraju nekadašnju trasu dvosedne žičare centar, sa ciljem rasterećenja postojeće instalacije Pančićev vrh, a kako bi se i lakše koristio veliki broj izgrađenih staza na lokaciji Pančićev vrh.

Od projektanta se traži tehnička dokumentacija za idejno rešenje trase instalacije šestosedne žičare, objekta garaže i restorana na vrhu žičare, zatim, za idejno rešenje ski staze od polazne stanice do ambulante i za kanalizacioni kolektor od izlazne stanice do mesta priključenja na postojeću mrežu. Uz pomenute projekte neophodno je izraditi i studiju ekonomske opravdanosti za šestosednu žičaru, kao i geodetske i geološke podloge.


Orijentaciona dužina ove žičare biće oko 1550 metara.

Traži se i rešenje za izgradnju prateće garaže, rešenje za ukrštanje instalacije sa liftom Malo jezero i žičarom Krst, nastavak ski staze ka glavnom putnom pravcu i lokaciji ambulante Doma zdravlja Raška, zatim, rešenje za izmeštanje sistema veštačkog osnežavanja i sistema rasvete, a uz restoran i rešenje otpadnih voda, kao i potrebna zaceljenja vodotokova na lokaciji polazne stanice.

Rok za podnošenje ponuda je 18. maj, a ostale detalje tendera pogledajte OVDE.

B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Energija, Građevina, Zdravstvo

Srbija i Francuska potpisale četiri sporazuma u oblasti energetike, infrastrukture i medicine

Srbija i Francuska potpisali su nekoliko dokumenata u oblastima energetike, infrastrukture i medicine: - Finansijski protokol između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti finansiranja uvođenja opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom u Srbiji; - Sporazum o saradnji između Infrastruktura železnica Srbije, Francuske agencije za razvoj i Francuske železnice; - Pismo o namerama između kompanije Buig,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.