NavMenu

Infrastruktura železnice Srbije uključila se u projekat Povezivanje Evrope Ekspres vozom

Izvor: eKapija Nedelja, 09.05.2021. 14:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vivvi Smak/shutterstock)Ilustracija
Infrastruktura železnice Srbije uključila se u projekat "Povezivanje Evrope Ekspres vozom" (Connecting Europe Express), koji je u okviru obeležavanja Evropske godine železnice 2021. pokrenula Evropska komisija.

Generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Nebojša Šurlan potpisao je Sporazum o pružanju podrške ovom projektu, koji realizuje Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER), navedeno je na sajtu Infrastruktura.

Planirano je da projekat "Connecting Europe Express" bude realizovan tokom septembra i oktobra ove godine, a njime je predviđeno da specijalni voz poveže ukupno oko 25 evrpskih zemalja, uključujući i Srbiju, čijim prugama će saobraćati.

Saobraćaj ovog specijalnog voza kroz evropske zemlje pratiće niz velikih železničkih manifestacija, a prilikom njegovih skoro 40 zaustavljanja u gradovima širom kontinenta okupiće se železnički sektor, civilno društvo, lokalne i regionalne zajednice i najšire javnosti, kako bi se ukazalo na sve prednosti ovog vida transporta.

Ova manifestacija organizovana je sa ciljem promocije železničkog saobraćaja kao održivog vida transporta i predstavljanja železničkih usluga većem broju građana i najširoj javnosti, pojašnjava se. Na taj način železnički saobraćaj biće predstavljen kao transevropska usluga mobilnosti, kako bi bila prikazana celokupna snaga i potencijal železnice za povezivanje evropskih zemalja, koje omogućava ovaj saobraćajni sistem.

Takođe, projekat treba da predstavi sve prednosti ovog vida transporta, značaj izgradnje i razvoja železničke infrastrukture, kao i doprinos železnice stvaranju novih radnih mesta, teritorijalnoj i socijalnoj povezanosti i pametnom, digitalnom i održivom sistemu mobilnosti.

Projekat "Povezivanje Evrope Ekspres vozom" (Connecting Europe Express) će biti realizovan u skladu sa svim merama zaštite protiv virusa kovid 19 u zemljama kroz koje će železnička kompozicija prolaziti.

Trasu specijalnog voza, sa svim pratećim manifestacijama, objaviće uskoro organizatori ovog projekta Evropska komisija i Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.