Izvor: Dnevnik | Nedelja, 09.05.2021.| 11:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uljana repica na vojvođanskim poljima dobro izgleda - Još rano procenjivati prinos

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Pod uljanom repicom na vojvođanskim poljima je, prema podacima Poslovne zajednice za industrijsko bilje, oko 20.000 hektara i ovaj usev je u punom cvetu, gde je centralna grana gotovo sasvim iscvetala dok su bočne grane biljaka do polovine ili na početku cvetanja.

Dr Ana Mihajlović Jeromela iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo izjavila je za Dnevnik da uljana repica dobro izgleda, ali da je još rano procenjivati prinos.

- Domaćini koji su se ove sezone upustili u proizvodnju uljane repice, da kažem, usudili se da rizikuju prošle jeseni zbog setve u sušnom periodu, mislim da se neće pokajati ovog leta, s obzirom na to da cena uljane repice raste na tržištu. Mogu očekivati da će sa dobrim prinosom i dobrom cenom ostvariti adekvatan prihod - uverena je Mihajlović Jeromela.

Ona procenjuje da verovatno u ovogodišnjoj žetvi prinosi uljane repice neće biti rekordni, imajući u vidu prvi deo vegetacije i da se usev već nalazi pri kraju vegetacije. Međutim, naglašava da sadašnji uslovi pogoduju cvetanju, formiranju ljuski i njihovom nalivanju, a ono što bi moglo dovesti do problema je ako bude dužeg perioda suše - napominje sagovornica Dnevnika.

- Ipak, nadamo se da ćemo imati majske kiše koje su uvek zlata vredne. Jer, ako imamo dovoljno vlage i odgovarajuće temperature koje ne bi požurivale vegetaciju, to bi dalo solidne prinose. U slučaju visokih temperatura biljke ne bi imale dovoljnu dužinu nalivanja semena, što bi moglo uticati na prinos - kaže Mihajlović Jeromela.

Dodala da sadašnji uslovi nakon cvetanja su gotovo idealni, pa se nada da u junu neće biti visokih temperature iznad 35 stepeni Celzijusa, što ubrzava zrenje pa dovodi i do problema u žetvi, s obzirom da ima preklapanja sa žetvom strnih žita što na nekim imanjima može dovesti do organizacionih problema.

Sagovornica lista objašnjava da je uočljivo da je usev nešto niže visine, s obzirom da je bila duga i hladna zima, a da u prvom delu vegetacije je bilo suše i da usev nije imao rezervi vlage.

- Na poljima se primećuje razlika i u tome, da li su proizvođači sejali u optimalnom ranijem roku ili su nešto kasnili sa rokovima setve, jer je evidentno kod uljane repice, ako se kasni sa setvom da neće doći u fazu optimalnog razvoja za prezimljavanje, odnosno neće imati dovoljan broj listova i nakupljenih hranljivih materija i dovoljno razvijen koren. Za sada kod proizvođača ne uočavamo značajnije štete od insekata, s obzirom da je većina proizvođača usev zaštitila na vreme i da vremenski uslovi nisu pogodovali većem napadu insekata, a i proizvođači su uglavnom su svi na vreme u martu i početkom aprila zaštitili usev kada je to trebalo u martu i početkom aprila. Sada imamo pojavu rutavih buba, međutim, njihov broj nije kritičan i one se obično zadržavaju na rubovima parcela - preočava dr Ana Mihajlović Jeromela.

Sušna jesen i nepovoljni uslovi za zasnivanje proizvodnje bili su presudni da su površine pod uljanom repicom gotovo prepolovljene u odnosu na pre tri godine.

- Prethodne dve-tri godine imali smo manje površine pod uljanom repicom i jedini razlog je suša u vreme pripreme za setvu koja ograničava kvalitetnu pripremu. Znamo da za uljanu repicu zemljište treba da bude pripremljeno kao za baštu, sitno mrvičaste strukture, da se obezbedi tvrda posteljice i mek pokrivač za seme i da seme ima dobar kontakt sa zemljištem, kako bi moglo da upije i minimalne količine vlage. Izrazito visoke temperature ne pogoduju ranom razvoju uljane repice baš zato što se isuši površinski sloj. Pa može doći do odumiranja tek proklijalog semena. Međutim, seme koje se dobro razvije i ujednačeno niče, jer je važno da nicanje na parceli bude ujednačeno i usev koji se dobro razvije po pravilu nema problema tokom zimskog perioda. Niža količina vlage protekle zime i vremenske prilike tokom proleća neće se odraziti toliko na dalji razvoj uljane repice i očekivani prinos, koliko je uticao sušni period tokom prošle jeseni - ukazala je dr Ana Mihajlović Jeromela.


Na svetskim berzama istorijski maksimum

Manjak uljane repice na zalihama razlog je što je cena u ovoj godini na evropskim i svetskim berzama dostigla istorijski maksimum. Na svetskim berzama tona uljane repice je početkom maja prodavana za 525 EUR, a podsticaj daljem rastu, kako se najavljuje je novi rast cene uljane repice koja je u Kanadi dostigla čak 592 EUR za tonu!


Očekuje se veća otkupna cena

Uljana repica je poslednjih godina u ekspanziji na severu Bačke, a seje se na sve više mesta i na manjim parcelama. U ataru njive se žute od procvetale repice, a površine se uvećavaju jer je potražnja porasla i cena stabilna, pa je prošle godine poljoprivrednicima po kilogramu isplaćivano 42 do 43 dinara.

Poljoprivrednici iz Oroma očekuju da će prinos ove godine biti dobar, a Bernard Vajda, iz firme St. Mark DOO koja se bavi otkupom u ovom mestu kanjiške opštine, nagoveštava da će otkupna cena iz ovogodišnje žetve biti bar za 20% veća nego lane.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE