NavMenu

Kineski kulturni centar uskoro otvara vrata - Poslovni prostor na 5.500 m2, restoran, hotel...

Izvor: Beobuild Nedelja, 09.05.2021. 15:39
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija / Mirko)
Izgradnja Kineskog kulturnog centra na Novom Beogradu završena je, a njegovo svečano otvaranje može se uskoro očekivati. Ovaj impozantni objekat nalazi se na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Novom Beogradu u bloku 11a sa pogledom na reku Dunav i odličnom povezanošću sa auto-putem.

Trg prijateljstva Srbije i Kine krasi multifunkcionalni kompleks podeljen na sledeće programske celine: Kineski kulturni centar, restoran, hotel, poslovni prostor.

Zgrada novog centra zamišljena je kao platforma za produbljivanje kulturne i ekonomske saradnje dva naroda, a prvi je takav centar na Balkanu i jedan od najvećih u Evropi. Autori jedinstvenog arhitektonskog rešenja su TF International, Quanfu (Shanghai) Architectural.

Ukupna bruto površina objekta iznosi preko 32.300 m2, od čega se oko 23.400 m2 nalazi na nadzemnim etažama. Visina objekta na krovnom vencu je 32 metara, a podeljen je na ukupno devet nadzemnih i dve podzemne etaže (2Po+P+7+Ps i 2Po+P+2Me+7). Ispod objekta nalazi se velika podzemna garaža sa 218 parking mesta kao i 23 parking mesta na otvorenom. Deo parking mesta će biti rezervisan za korisnike kancelarijskog prostora, dok će ostali deo biti namenjen za javni parking.


Kulturni centar

Delom zgrade u kome se nalazi Kineski kulturni centar rukovodiće Ministarstvo kulture i turizma N.R. Kine, a sadržaje centra čine prijemni hol, multinamenska sala, čitaonica, galerija i niz prostorija namenjenih edukativnim i izložbenim sadržajima. Kulturni centar površine 3.700 m2 organizovan je u okviru prizemlja i prvog sprata, ti delovi će biti dostupni široj javnosti, a njegov kapacitet je oko 200 posetilaca. Glavnom ulazu pristupa se sa strane ulice Trešnjinog cveta.


Poslovni prostor

Poslovno krilo ponudiće tržištu vrhunski kancelarijski prostor ukupne površine 5.500 m2 raspoređenih na tri etaže, gde su na 4, 5, i 6. spratu kancelarije otvorenog tipa, tzv. "Core&Shell" koji pruža maksimalnu fleksibilnost prostora, dok se na 7. spratu nalazi sedište investitora projekta i njihove partnerske kompanije.

U okviru poslovnog prostora su predviđena dva vertikalna komunikaciona čvorišta sa stepeništem i liftovima, a ulaz u poslovno krilo predviđen je u prizemlju na severo-istočnoj strani objekta.


Hotel i restoran

U okviru ovog kompleksa nalaziće se manji hotel koji će sadržati 35 dvokrevetnih hotelskih soba, kao i 19 apartmana za diplomate i zaposlene u kulturnom centru, projektovanih za smeštaj 78 osoba (dva jednosobna, 11 trosobnih, dva troiposobna i četiri četvorosobna apartmana).

Na drugom spratu, predviđen je restoran tradicionalne kineske kuhinje, gde će gosti hotela i šira javnost moći da uživaju u autentičnim jelima i hrani sa dalekog istoka.


Kineski pejzaž kao inspiracija

Za atraktivnu fasadu, autori arhitektonskog rešenja su kao inspiraciju koristili kineski pejzaž prikazan u tradicionalnoj slikarskoj tehnici tuša. Oko čitavog objekta izvedena je dupla fasada, gde je unutrašnja fasada projektovana kao zastakljena zid-zavesa, dok je spoljna fasada od panela izrađenih od betona izuzetno visokih performansi (UHPC - Ultra High Performance Concrete) ojačanog vlaknima. Rasporedom otvora različitih veličina na površini fasade dobija se tradicionalni prikaz kineskog pejzaža. Fasadni prikazi pejzaža bazirani su na delima poznatog kineskog umetnika Mi Youren (1074-1153) koji je živeo u periodu kineske dinastije Song.

Prilikom izrade Projekta za izvođenje kao i prilikom izgradnje izvršeno je usaglašavanje sa zahtevima LEED sertifikata, a objekat se trenutno nalazi u proceduri za odobrenje istog.


Posebnost objekta

Kuriozitet je i solarna elektrana postavljena na krovu zgrade, ukupne površine skoro 180m2, namenjena za zagrevanje sanitarne potrošne vode u objektu.

Takođe, zgrada Kineskog kulturnog centra prva je zgrada u Beogradu koja koristi mehanički parking sistem za dvoetažno parkiranje. Mehanički parking sastoji se od pokretne slagalice i više paleta koje pomeraju vozila, a ukupan kapacitet pokriven ovim sistemom je za 94 vozila.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Energija, Finansije

Struja za privredu Srbije od 1. maja jeftinija 25%?

Električna energija za komercijalno snabdevanje u Srbiji, odnosno za privredu, trebalo bi da pojeftini od 1. maja za oko 25% jer su pale cene tog energenta na tržištu, rekao je stručnjak za energetiku Željko Marković. On je za Betu rekao da je Elektroprivreda Srbije (EPS) cenu električne energije za privredu ugovarala zavisno od cena na tržištu i da je taj način izmenjen zbog energetske krize, kada su višestruko skočile. - Cene za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.