NavMenu

Vesić: Beograd u junu dobija savremenu mašinu pomoću koje će se sačuvati drvo bez zaustavljanja projekata

Izvor: eKapija Petak, 07.05.2021. 10:34
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot/ N1)
Grad Beograd će u junu dobiti savremenu mašinu pomoću koje će drvo koje se nalazi na mestu izgradnje nekog infrastrukturnog objekta moći da bude kompletno izvađeno sa korenom i premešteno na drugu lokaciju, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je gostujući na TV Studio B rekao da se često dešava da neko drvo smeta prilikom izgradnje nekog objekta, iako je pravilo u gradu da se na jedno posečeno zasadi tri drveta.

– Smeta mi kada se iseče bilo koje drvo, pogotovo ako je zdravo, te sam od JKP "Zelenilo – Beograd" zatražio da kupe posebnu savremenu mašinu koja vadi kompletno drvo iz zemlje sa korenom i presađuje ga na drugo mesto, pa se na taj način ono i sačuva. Takvu mašinu će imati Beograd u junu i na taj način ćemo sačuvati svako drvo, a istovremeno nećemo zaustavljati projekte – rekao je Vesić, prenosi Beoinfo

Naglasio je da se isplati svaki dinar koji je uložen u to da se sačuva svako drvo.

– Ako me pitate da li je jeftino, nije. Možda smo za taj novac mogli da kupimo neke druge mašine, ali mislim da kao grad treba da imamo takvu mašinu i to je bila moja odluka. Potreban novac smo obezbedili u budžetu – istakao je Vesić.


Naveo je da potpuno razume da su ljudi navikli na neko drvo koje je u njihovom okruženju raslo godinama, a zašto bi se ono poseklo ukoliko može da se presadi.

– Mislim da je to važna civilizacijska promena za Beograd. Ovakvu mašinu ima svega nekoliko gradova u svetu i mislim da će biti atrakcija kada budemo počeli da je koristimo. To će rešiti mnoge probleme kod same izgradnje nekih infrastrukturnih projekata jer će se drvo premestiti na mesto gde ne smeta i nastaviće da raste na drugom mestu – rekao je zamenik gradonačelnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Energija, Finansije

Struja za privredu Srbije od 1. maja jeftinija 25%?

Električna energija za komercijalno snabdevanje u Srbiji, odnosno za privredu, trebalo bi da pojeftini od 1. maja za oko 25% jer su pale cene tog energenta na tržištu, rekao je stručnjak za energetiku Željko Marković. On je za Betu rekao da je Elektroprivreda Srbije (EPS) cenu električne energije za privredu ugovarala zavisno od cena na tržištu i da je taj način izmenjen zbog energetske krize, kada su višestruko skočile. - Cene za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.