NavMenu

Kompanija Promist dala najbolju ponudu od 650 miliona dinara za Azotaru

Izvor: Tanjug Četvrtak, 06.05.2021. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: Google StreetView/Screenshot)
Kompanija Promist iz Novog Sada dala je danas najbolju ponudu na javnom nadmetanju za kupovinu pančevačke Azotare u stečaju, od 650 miliona dinara, a ako ponuda bude prihvaćena, u Pančevu će biti obnovljena proizvodnja veštačkih đubriva.

Odluku o prihvatanju ove ponude doneće Odbor poverilaca HIP Azotare u stečaju, jer je ona manja od 50% procenjene vrednosti te kompanije.

Odluka Odbora poverilaca očekuje se najkasnije u roku od 15 dana, rečeno je danas.

U javnom nadmetanju učestvovala je još jedna kompanija koja je samo potvrdila početnu cenu od 581 milion dinara, što je tek 5% procenjene vrednosti kompanije.

Komercijalni direktor Promista Danilo Tomašević u izjavi za Tanjug kaže da nisu očekivali veću konkurenciju.

- Promist se već 20 godina bavi poslom distribucije đubriva. Prirodno je bilo da pređemo i u proizvodnju veštačkog đubriva. To je naša namera od davnih dana. Očekujemo odluku Odbora poverilaca da li je prodaja završena ili nije pošto je ponuđena cena ispod 50% procenjene vrednosti - rekao je Tomašević.

On je najavio da je namera Promista da u Azotari pokrene proizvodnju.

- Mi ćemo pokrenuti jedan manji deo proizvodnje. Jedan deo radnika koji je bio u Azotari sigurno će ostati da se okuša u proizvodnji. Plan je pokretanje jednog dela pogona a koji će biti pokrenut, o tome ne mogu sada da govorim jer je deo poslovne strategije - rekao je on.

Dodao je da odluka hoće li se proizvoditi i amonijak zavisi od dosta faktora i cene gasa koja je dosta virulentna na svetskom tržištu.

- Ne možemo mi kao mala kompanija biti izloženi takvim rizicima koje velike kompanije na drugačiji način rešavaju - rekao je Tomašević.

Promist je više godina pre stečaja bio najveći kupac veštačkog đubriva HIP Azotare, a Tomašević kaže da su se za kupovinu opredelili kao prirodni partner.

- Mi smo praktično jedina firma koja je kupovala mineralna đubriva od Azotare, avansnim putem u velikim količinama. Mi na neki način komplementarnu delatnost već obavljamo u odnosu na Azotaru. Kupovina Azotare, ako Bog da, biće prirodni sled događaja - rekao je on.

Skladišta veštačkog đubriva Promista u Pančevu su sada u prostoru nekadašnje fabrike stakla, a Tomašević kaže da će u slučaju da ta kompanija kupi HIP Azotara, skladišta u bivšoj Staklari imati drugu namenu.

Fabrika veštačkih đubriva i azotnih jedinjenja HIP-Azotara u stečaju ponuđena je na prodaju po treći put po dodatno umanjenoj početnoj ceni od 581,3 miliona dinara, objavila je u aprilu Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Hemijska indstrija Pančevo Azotara se prodaje kao pravno lice, jedinstven fabrički kompleks, s proizvodnim pogonima i skladištima Amonijaka, Azota, AN-a, KAN-a, NPK i Karbamida, kao i sa objektima energetike, uprave i laboratorije.

Azotara je u stečaju od polovine septembra 2018. godine a do sada je bila prodavana tri puta no za licitiranje sa početnim cenama od 5,8 i 2,3 milijarde dinara, ali nije bilo zainteresovanih.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.