Izvor: eKapija | Sreda, 05.05.2021.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

CFA Društvo Srbija - Potrebno je da se tržište sve više usmerava ka formiranju sistema i kultura koje stimulišu i nagrađuju etičko ponašanje

Jedna od osnovnih ideja CFA Društva Srbija je pružanje pomoći svim učesnicima finansijskih tržišta kada su u pitanju obrazovanje, znanje, razvoj i izgradnja mreže ličnih kontakata. O ovim temama, sa posebnim akcentom na moralna i etička načela u poslovanju, ali i o šansama za unapređenje poslovne klime u Srbiji, govorio je predsednik CFA Društva Srbija Miloš Bajčetić.


Koje su osnovne ideje CFA Društva?

Glavni motiv postojanja CFA Instituta, kao i lokalnog udruženja, jeste predvođenje globalne investicione profesije u domenu etike, integriteta tržišta kapitala i najviših standarda prakse. Funkcionisanje finansijskih usluga, institucija i samih tržišta kapitala treba zasnivati na principima kao što su profesionalno upravljanje, etički i profesionalni standardi, kao i stvaranje efikasnosti kako bi se svim učesnicima omogućilo ostvarivanje fer dobiti i generisanje dugoročno održive vrednosti.

Jedna od osnovnih ideja CFA Društva Srbija je pružanje pomoći svim učesnicima finansijskih tržišta kada su u pitanju obrazovanje, znanje, razvoj i izgradnja mreže ličnih kontakata.

CFA Društvo Srbija je nevladino, neprofitno udruženje koje za cilj ima promovisanje i unapređenje investicione profesije u Srbiji. Ključne aktivnosti našeg udruženja podrazumevaju konstantan rad na poboljšanju položaja investicione struke, pri čemu su razmena ideja i informacija visoko na listi prioriteta. Informisanje šire javnosti u vezi sa dešavanjima i novostima u struci, kao i promovisanje CFA® diplome (čarter, eng. "charter") takođe su motivi rada našeg Društva.


Šta za CFA Društvo predstavlja primena moralnih i etičkih načela u poslovanju?

Od svog nastanka CFA Društvo Srbija se aktivno bavi promocijom i zalaganjem za primenu etike u investicionoj profesiji, postavljajući najviše standarde u toj oblasti.

Pitanje koje se nameće je zbog čega je zapravo etika toliko značajna. Odgovor se krije u poverenju. Za potpuno poverenje nije dovoljno samo znanje i iskustvo, već je neophodno da postoji visok nivo profesionalizma kroz etičko ponašanje. Cilj je podizanje svesti učesnika industrije ka transparentnosti, integritetu, poštenju i iskrenosti. Princip u takvom delovanju je stavljanje interesa investitora i klijenta na prvo mesto.

Etičke norme i ponašanje prevazilaze poštovanje zakona i usvojenih pravila. U tom smislu, o etici možemo govoriti kao o širem pristupu, odnosno o dopuni zakonskih normi sa ciljem usmeravanja ponašanja pojedinca u etički nejasnim situacijama. Napori koji se ulažu u promovisanje i usvajanje ovakvih načela su i te kako vidljivi kroz jačanje poverenja prema investicionoj javnosti, institucijama, ali i tržištu opšte.


Da li je to nedostižan ideal i na koji način je ostvariv?

Zadatak se čini izazovnim, ali sam siguran da je u veoma velikoj meri ostvariv. Izgradnja svesti o etici i etičkom ponašanju se mora desiti istovremeno na više nivoa - pre svega kod pojedinaca, ali i kod celokupne investicione javnosti. Zbog toga je potrebno da, pored razumevanja značaja etike i etičkih principa, u jednakoj meri postoji i prihvatanje i usvajanje istih u delovanju. Potrebno je da se tržište sve više usmerava ka formiranju sistema i kultura koje stimulišu i nagrađuju etičko ponašanje.


Koliko je u tom smislu značajna edukacija?

Edukacija predstavlja apsolutni prioritet. Sa razvojem tržišta kapitala i usložnjavanjem finansijskih instrumenata, učesnici se sve više oslanjaju na investicione savetnike, brokere, dilere, odnosno institucije generalno. Zbog toga je izuzetno važno održati visok nivo kvalifikacija.


Na koji način CFA Program utiče na ostvarenje tog cilja?

CFA® čarter, kao jedno od najpriznatijih investicionih zvanja na svetu i zlatni standard u investicionoj industriji, pridaje posebnu pažnju edukaciji i etičkim standardima. Pored fundamentalnih pitanja i aktuelnih investicionih tema, na svakom od tri nivoa CFA programa oblast etike i etičkih principa ima visok udeo. Time se zapravo potvrđuje značaj CFA programa u domenu etike i profesionalnog ponašanja. Bitan aspekt edukativnog okvira koji CFA program pruža jeste i kontinuirana edukacija i raspoloživa baza znanja, čime se osigurava usklađenost i primena u realnim poslovnim sistemima.


Kako članovi CFA Društva ocenjuju poslovnu klimu u Srbiji? Gde postoje šanse za unapređenje?

Srbija je tokom pandemijske 2020. godine dobila potvrdu sve tri vodeće rating agencije o stabilnim izgledima i u grupi je retkih zemalja kojima kreditni rejting nije smanjen. Pokazatelji BDP-a za 2020. godinu pokazuju pad od 1% što je među najmanjim kontrakcijama ekonomija globalno, pre svega zahvaljujući otpornijoj strukturi privrede, iznadprosečnoj poljoprivrednoj sezoni, ali i visokom nivou javne potrošnje uključujući i pakete državne pomoći privredi i stanovništvu. Prema poslednjem izveštaju Svetske banke, od zemalja Zapadnog Balkana Srbija ima najbolje prognoze rasta za 2021. godinu i to na pet procenata, što je za 1,9 procentnih poena više nego što se očekivalo u januaru ove godine. Postoje izvesna pomeranja kada su u pitanju strukturne reforme, pre svega u domenu osnaživanja fiskalne discipline. Javni dug je i dalje na prihvatljivom nivou uprkos snažnim merama podrške tokom pandemije, s tim da je potrebno uložiti dodatni napor da isti ostane i dugoročno održiv.

Finansijska tržišta su relativno stabilna, te je početkom 2021. godine Srbija po prvi put emitovala državne obveznice sa rokom dospeća od 20 godina. Uprkos relativno malom obimu emisije, ovo potvrđuje zainteresovanost za dugoročna ulaganja investitora u Srbiju. Pored toga, dugoročne dinarske obveznice će od juna ove godine biti uključene na JP Morgan-ov indeks državnih obveznica zemalja u razvoju. Glavni izazov za kreatore ekonomske politike u 2021. godini je definitivno u osiguranju ekonomskog oporavka, naročito u periodu kada isteknu krizne mere direktne državne podrške - i dalje postoji visoka neizvesnost u vezi sa kursom pandemije, naročito sa odloženim efektima koje ona može imati na finansijsko zdravlje privrede i domaćinstava. Dodatna podrška ekonomiji i ranjivim grupama vrlo lako može postati neophodnost, što naročito treba imati u vidu u pogledu planiranja nivoa zaduženosti i javnog duga.

U kontekstu održivog razvoja postoji prostor za unapređenje, pre svega u delu strukturnih reformi javnog sektora tj. poboljšanju institucionalnog okvira za korporativno upravljanje u državnim preduzećima, čime bi se dodatno dobilo na konkurentnosti. Neophodna pomeranja u domenu digitalizacije i informacione podrške javnoj upravi i dalje je otvorena tema. Takođe, nisu do kraja rešena pitanja korupcije, što je posebno važno s obzirom na to da bi kroz jačanje vladavine zakona i poboljšanja efikasnosti sudskog sistema Srbija dodatno unapredila poslovnu klimu i ambijent za dalji ekonomski rast.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE