NavMenu

Dogovorena zamena opreme u HE Senj vredna 43 mil EUR

Izvor: poslovni.hr Sreda, 05.05.2021. 09:37
Komentari
Podeli
(Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)
Ilustracija) Hrvatska elektroprivreda (HEP) potpisala je ugovor o zameni primarne opreme hidroelektrane Senj sa konzorcijumom domaćih firmi predvođenih Končar-inženjeringom za energetiku i transport te Končar-generatori i motori. Ugovor je vredan 330 miliona kuna (43 mil EUR) i deo je glavnog projekta rekonstrukcije HE Senj vrednog 557 miliona kuna (74 mil EUR) kojim će se snaga elektrane povećati za 20 MW.

Radovi će započeti 2022. a završiti se 2026. godine uz najveći udeo domaće komponente. U HEP-u očekuju da će ova investicija povećati pouzdanost i raspoloživost pogona, produžiti životni vek elektrane za narednih 50 godina i smanjiti troškove održavanja i vođenja pogona.

HE Senj smeštena je sedam kilometara južno od grada Senja, nedaleko od mesta Sveti Juraj, a puštena je u rad 1965. godine. Ukupni raspoloživi kapacitet elektrane iznosi 216 MW, a prosečna godišnja proizvodnja 970 GWh, što čini oko 20% proizvodnje hidroelektrana u Hrvatskoj, odnosno 10 posto ukupne HEP-ove proizvodnje.


Rekonstrukcija i revitalizacije HE Senj deo je ciklusa rekonstrukcije, dogradnje i revitalizacije HEP-ovih hidroelektrana, ukupne vrednosti 3,9 milijardi kuna (517,6 mil EUR), kojim je započeo 2012. i obuhvata 12 od ukupno 26 HEP-ovih hidroelektrana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.