Izvor: Tanjug | Utorak, 04.05.2021.| 12:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

NALED: Naknada za konverziju "ukočila" 67 mil EUR investicija

Ilustracija
Ilustracija (Foto: mosher/shutterstock.com)
Naknadu za konverziju prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem treba ukinuti, jer nije ispunila svoju svrhu, ocenjuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Prema podacima Ministarstva građevinarstva, od 2015. do 2019. na ime naknade za konverziju naplaćeno je svega sedam miliona evra, a čak 5.000 hektara građevinskog zemljišta stoji "zaključano" i neizgrađeno jer investitori ne žele ponovo da plate za zemljište koje su već jednom kupili, objavljeno je u novom Naledovom biltenu.

Koliko je investicija propušteno zbog konverzije, pokazuje istraživanja Naleda koje obuhvata i 13 kompanija za koje se očekuje da na ime naknade za konverziju plate 3,2 mil EUR. Budući da ih visina naknade (oko 75.000 EUR po hektaru) destimuliše da to urade, država gubi investicije od čak 67 mil EUR, kao i zapošljavanje nekoliko desetina do nekoliko hiljada radnika po projektu, navodi se u tekstu.

- U postupak konverzije najčešće su ulazile domaće kompanije koje se, pored visine naknade, žale i na nejasne odredbe o obračunu naknade i dugotrajnu proceduru - kaže potpredsednik Saveza za imovinu i investicije NALED-a i direktor pravnog sektora Erste banke Nikola Lapčević.

Primera radi, dodaje dalje, jedno domaće privredno društvo u postupku konverzije ima oko tri hektara zemlje u vrednosti od oko 300.000 EUR, a za konverziju treba da plati čak milion evra, što je trostruko više od vrednosti zemljišta.

- Ipak, iako su podneli zahtev za konverziju, zahtev nije rešen gotovo četiri godine i blokira im investiciju od pet miliona evra i zapošljavanje 50 radnika - navodi Lapčević.

Obveznici plaćanja konverzije su preduzeća koja su zemljište stekla u procesu privatizacije, stečaja ili kroz izvršni postupak. Pored toga što na osnovu prava korišćenja ne mogu da dobiju građevinsku dozvolu, ograničeni su i pri pokušaju da dobiju kredit ili garanciju banke jer nisu vlasnici zemljišta.

Njihovo zemljište zbog svih ovih ograničenja gubi na vrednosti, a pogotovo strani investitori ne žele da ga kupe jer ne razumeju šta znači pravo korišćenja zemljišta i zašto mora da se konvertuje.

Predstavnici lokalnih samouprava su u anketi NALED-a kao problem s konverzijom istakli nepreciznosti u zakonu oko definisanja ko je obveznik naknade, način utvrđivanja njene visine i prava na umanjenje. Takođe kažu da je zainteresovanost privrede za pokretanje postupka konverzije veoma mala, najviše zbog nezadovoljstva visinom utvrđene naknade.

U gradovima i opštinama dodaju da su im kapaciteti za obradu zahteva mali i da je postupak potrebno pojednostaviti i automatizovati kako ne bi bio toliko dugotrajan.

- Zahtevom da plate naknadu za konverziju da bi na svom zemljištu mogli da grade, od privrednika se traži da ga praktično ponovo kupe. Posebno su nezadovoljni i time što su stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na investitore koji su zemljište dobili besplatno - naglašava Lapčević.

Ocenjuje da, kako nema ekonomske opravdanosti ulaganja u zemljište za koje je potrebno platiti naknadu, ne isplati se ni njegova prodaja, a pošto ne postoji obaveza konverzije, na okončanje svojinske transformacije u Srbiji možemo još dugo da čekamo.

- Zato kao jedino rešenje za ovu situaciju vidimo omogućavanje besplatne konverzije za sve, koja će otključati investicije, što je posebno važno u situaciji ekonomske krize izazvane pandemijom - zaključio je Lapčević.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE