NavMenu

Koji automobil bi mogao da se proizvodi u Kragujevcu?

Izvor: autoblog.rs Subota, 01.05.2021. 09:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Nekoliko dana nakon što su iz centrale Stellantisa potvrdili za RTS da Fiat neće napustiti fabriku u Šumadiji otvara se pitanje, šta bi moglo da se proizvodi u domaćim pogonima?

Dakle, Stellantis je (za sada), odbacio mogućnost zatvaranja kragujevačke fabrike, umesto toga izvesno je da će dobiti novi model čija će se montaža odvijati u našoj državi. U prethodnim nedeljama pojavile su se glasine i da bi Peugeot mogao da proizvodi neke od svojih automobila upravo u Kragujevcu, no iz Stellantisa su demantovali ovakve navode.

Po svemu sudeći, šumadijska fabrika ostaje pod okriljem Fiata te da će se ovde proizvoditi neki od noviteta italijanske marke. Koji tačno ostaje poprilično velika misterija, jer u ovom trenutku se gotovo ništa ni ne zna o tome kako će u budućnosti izgledati gama brenda iz Torina.

Već dugo se najavljuje dolazak Fiata 500 XL, koji bi trebalo da zameni dva vozila – 500 X i 500 L. Ukoliko dođe do stvaranja ovog modela, onda je sasvim moguće da se on proizvodi upravo u Kragujevcu. Bile bi to lepe vesti za našu fabriku, jer se radi o pripadniku SUV klase, čija popularnost je u porastu godinama unazad.

Dalje, kao sasvim realna opcija je i Fiat Punto. Isprva se verovalo da će nova generacija Punta biti montirana u fabrici u Tišiju u Poljskoj. Činjenica je da će odatle dolaziti jedan Fiatov krosover iz B segmenta baziran na CMP platformi nekadašnje PSA grupacije. No, sudeći po već objavljenim planovima za taj pogon – neće biti mesta za proizvodnju još jednog automobila sa potencijalnom masovnom prodajom.

U tom slučaju, Punto bi morao potražiti novi dom. Kragujevac je jedna od lokacija u užem izboru, jer se ne tako davno i ovde proizvodio upravo Fiatov Punto. Ovo bi možda bila i još bolja opcija za domaću fabriku iz jednog razloga. Novi Punto trebalo bi da se osloni na tehnologiju PSA grupe, odnosno CMP arhitekturu. Ona omogućava kako izvedbu tradicionalnih SUS varijanti, tako i potpuno električne verzije.

Osim toga, proizvodnja Punta na ovoj bazi omogućila bi kasnije dodavanje montiranja drugih proizvoda koji koriste istu ili sličnu tehnologiju. Za kraj, sasvim je moguće da nijedan od ponuđenih modela ne dođe do Kragujevca. Budući portfolio Fiata je i dalje pod velom tajne, a krajem godine trebalo bi da bude predstavljena strategija za čitav Stellantis.

Tada ćemo definitivno saznati koji automobil će naslediti Fiat 500 L u Šumadiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.