NavMenu

U Kotoru planirana gradnja luksuznog turističkog kompleksa sa pet zvedzica - Hotel iz lanca Marriott imaće 120 soba, kongresnu salu, bazen, velnes i spa centar (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 30.04.2021. 12:35
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Business Art)
Kotor je korak bliže tome da dobije luksuzni hotel sa pet zvjezdica. Naime, kompanija CG Hotel iz Tivta planira gradnju luksuznog turističkog kompleksa u ovom gradu, što se može vidjeti u idejnom rješenju koje je obradio studio Business Art, a na koje je saglasnot dao i glavni državni arhitekta.

Hotel će se graditi na lokaciji nekadašnjeg URC-a, a kako je ranije saopšteno, riječ je o objektu iz lanca hotela Marriott. Podsjetimo, nedavno je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić rekao da su odobrene HIA studije za izgradnju hotela iz lanca Marriott u Kotoru i rekonstrukciju hotela Teuta u Risnu.

Kako ja navedeno u idejnom rješenju, na ovoj lokaciji predviđena je izgradnja hotelskog kompleksa visoke kategorije, uređenje javnog hotelskog kupališta i izgradnja šetališta - lungo mare na prostoru između hotela i kupališta uz obalu rijeke Škurde do postojećeg mosta.

Površina parcele kompleksa hotela iznosi 7.475 m2, a u okviru nje planirana je izgradnja objekta maksimalne spratnosti P+2+Pk (P+2+Ps, gde je Ps - povučena zadnja etaža površine maks. 80% od etaže ispod). BGRP objekta iznosi 13.427,7 m2.

Koncept je uslovljen položajem lokacije, koje je sa jedne strane oivičena ulicom, a sa druge uživa vizuru ka moru. Poštujući urbanističke, ali i ambijentalne uslove objekat je riješen kao volumen konstantne visine sa ujednačenom matricom otvora na fasadi.

Javni prostori hotela - restoran sa pripadajućom terasom, lobi, kongresna sala, nalaze se na prizemlju i orijentisani su ka moru. Poslovni prostori su orjentisani ka ulici, čime dopunjuje sadržaj prostora u kome se nalaze. Na ovaj način, prizemlje objekta je u stalnoj interakciji sa korisnicima javnog šetališta i nije podređeno isključivo korisnicima hotela.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Business Art)
Na gornjim etažama se nalaze smještajne jedinice, kao i wellness-spa sadržaji. Predloženi arhitektonski pravac ima za cilj da sačuva autentičnu arhitekturu Kotora, prilagođavajući se i unaprjeđujući postojeći pejzaž. U ovakvom kontekstu, na izuzetno delikatnoj poziciji projektovan je gradski hotel koji poštuje okolnu arhitekturu (duh mjesta).

- Arhitektonski jezik je usklađen sa vremenom u kom živimo, bez težnje da parira jedinstvenoj kotorskoj baštini nastaloj kroz vjekove. Izraz predmetnog rješenja u sebi nosi savremene interpretacije određenih tradicionalnih elemenata koji daju pečat arhitekturi koja treba da svjedoči o vremenu u kom nastaje - objašnjeno je u projektu.

Za materijalizaciju objekta se koriste tradicionalni materijali poput kamena i maltera, kao i komplementarni savremeni materijali.

- Horizontalna projekcija objekta riješena je po klasičnom principu zgrade plana latiničnog slova U. Ulični front ima konstantnu matricu, dok front ka moru je razbijen zelenom oazom. Fasada objekta ima karakterističnu matricu, zasnovanu na portalima i karakterističnim, profilisanim stubovima. Kontinualne terase unaprijeđuju komfor i sadržaj smještajnih jedinica - stoji u dokumentu.

Ulazna zona, osim centralne pozicije koju zauzima, naglašena je i markizom koja obezbjeđuje nesmetano i komforno isključenje sa saobraćajnice i pristup objektu. Odmah nakon ulazne zone kojoj pripada recepcija sa svim pratećim sadržajima, kompletan prostor prizemlja je praktično podijeljen u tri cjeline: centralna, otvorena lobi zona, zatim kongresna sala sa executive lounge-om i biznis centrom u jednom krilu objekta i restoranom u drugom krilu objekta.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Business Art)
Uz ulični front, kompletan trakt lijevo od ulaza, predviđen je za komercijalne sadržaje. Na nivou prizemlja su i dva bloka toaleta u različitim segmentima objekta, kako bi opslužila potrebe za sve korisnike kako unutršnjeg, tako i spoljašnjeg prostora - hotelske terase, odnosno bašte.

Na prvom, drugom i povučenom spratu razvijaju se hotelske jedinice različite tipologije. Na prvom spratu je osim hotelskih jedinica planiran i spa centar. Spa je pozicioniran u centralnom dijelu objekta, pruža se longitudinalno duž fasade sa vizurama orjentisanim ka moru. U sklopu spa centra predviđen je unutrašnji bazen. Ima ekstenziju u vidu otvorene terase, koja se takođe prostire paralelno sa fasadom i na koju se vezuje otvoreni infinity bazen dimenzija 10m x 20m. Zona između otvorene terase i objekta oplemenjena je zelenilom, kako u funkciji ugodnog ambijenta, tako i u funkciji vizuelne i funkcionalne distance prema sobama koje su u neposrednom kontaktu sa istim.

U hotelu će biti ukupno 120 smještajnih jedinica - soba i apartmana. Sve sobe i apartmani imaju obezbijeđen izlaz na terasu. Izuzetak je samo osam smještajnih jedinica, gdje je prioritet dat estetskom identitetu objekta. Na povučenoj etaži sobe uživaju pogled na zelene terase. Sve smještajne jediniceodgovaraju kategoriji hotela 5+ zvjezdica.

Objekat ima i dvije podzeme etaže, gdje su smješteni parking prostori, ali i sve servisne i prateće prostorije neophodne za funkcionisanje hotela.

Kolski pristup objektu obezbijeđen je iz pravca magistralnog puta M27, Budva - Risan, gdje se formira markiza kako bi se omogućio nesmetani pristup hotelu. Saobraćajnice u garaži su širine 5,5, odnosno 6 metara. Sve vertikalne komunikacije vode do garaže.

U podzemnim etažama smješteni su i BOH, tehnika, BOH kuhinje i sl. Ukupan ostvareni broj parking mjesta u garaži je 97, od toga je pet mjesta za lica smanjene pokretljivosti (cca 5%).

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Business Art)
Pejzažno uređenje okoline hotela, parterno rješenje i uređenje terasa je planirano tako da omogući da se objekat inkorporira u okolno prirodno tkivo, uprkos svojim značajnim dimenzijama. Projektovane forme ozelenjenog partera prate moderni arhitektonski izraz objekta.

Izbor vegetacije prilikom uređenja partera i cjelokupno hortikulturno rješenje se oslanja na autohtoni pejzažni izraz Boke Kotorske. Zato se projektom planira da značajni gabariti hotela budu redefinisani horizontalnim razbijanjima na terase, koje bi svojim ozelenjenim površinama bile u dijalogu sa dominantama okolnog pejzaža, tj. horizontalnim terasama kultivisanog pejzaža.

- To je bio razlog za projektovanje bogato ozelenjenih terasa hotela, kao i krovova prekrivenih zelenim travnatim površinama. Zadržana su sva postojeća stabla na predmetnoj lokaciji i ista aktivno učestvuju u estetici i atmosferi novoprojektovanog prostora i objekta - objašnjeno je u idejnom rješenju.

Pješačka staza koja vodi od strane Starog grada, nastavlja se kroz predmetnu lokaciju i omogućava cirkularno kretanje oko objekta koje vodi do gradske plaže i time valorizuje ovaj prostor koji je danas u potpunosti izgubio svoju funkciju. Parterno rješenje uz samu morsku obalu oblikovano je tako da praktično navodi korisnika - šetača da se u tom prostoru zadrži.

Gradnja najavljena 2018. godine

Izgradnja luksuznog hotela na lokaciji nekadašnjeg URC-a najavljena je 2018. godine. Kako je tada rečeno, hotelsko turistički kompleks gradiće crnogorsko-estonska firma CG Hotel, a nakn realizacije ove invetsicije Kotor nakon više decenija dobiti prvi hotel s pet zvjezdica i to na lokaciji gdje je bio prvobitni hotel Fjord, a koji je srušen u katastrofalnom zemljotresu 1979. godine. Prema tadašnjim najavama, hotel će imati 120 soba a za njegovu gradnju i opremanje, investitor Baltic International Trading iz Estonije uložiće oko 40 mil EUR.




Fotogalerija
Budući izgled hotela Marriott u Kotoru
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.