NavMenu

Nedimović: Potrošnja goveđeg mesa pala 70% zbog korone

Izvor: Tanjug Četvrtak, 29.04.2021. 17:55
Komentari
Podeli
(Foto: Alaettin YILDIRIM/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je zbog pandemije korona virusa opala i potrošnja mesa u Srbiji, a goveđeg čak 70% zbog toga što restorani nisu redovno radili.

To je dovelo i do pada cena mesa, ali država je tri puta intervenisala na tržištu preko Robnih rezervi ili dodatnom finansijskom podrškom, kako bi se taj sektor stavio po kontrolu, rekao je Nedimović u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanja poslanika o situaciji na tržištu mesa.

Nedimović je istakao da je u budžetu za podsticaje čak 70% novca namenjeno za stočarstvo.

Kako je rekao, sada cena žive vage jagnjećeg mesa iznosi 260 dinara, a goveđeg od 2,05 do 2,10 evra po kilogramu, na šta ide subvencija države.

Ministar je istakao da je država otvorila i nova izvozna tržišta, kao i da otvara tržišta Golfskog zaliva, koja imaju veliki potencijal za izvoz srpskog mesa.

Nedimović je naglasio da subvencija po grlu ovce iznosi čak 7.000 dinara, a za jaganjce 2.000 dinara.

- To su subvencije koje su ubedljivo najveće u okruženju, a veće čak nego i u EU. To je način na koji država može da se bori - naveo je Nedimović.

Izrazio je očekivanje da će sa početkom rada resotrana i povećanjem izvoza biti stabilizovana situacija na trižištu mesa i da ove godine više nećemo imati problem niskih cena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.