NavMenu

Grad Niš se ponudio da završi stanove za mlade naučnike

Izvor: Južne vesti Četvrtak, 29.04.2021. 14:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: creator12/shutterstock.com)Ilustracija
Završetak radova na izgradnji stanova za mlade naučnike u nedovršenoj zgradi u Branka Krsmanovića, koja je počela od 2008. godine, kako su najavili nadležni, mogao bi da preuzme Grad Niš. U zgradu bi, ukoliko je Ministarstvo prosvete proda ili ustupi Gradu, i u tom slučaju bili useljeni mladi istraživači i umetnici Univerziteta u Nišu koji imaju nerešeno stambeno pitanje, a u deo stanova i mladi bračni parovi, kaže gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Ni posle 13 godina od početka izgradnje stanova za mlade istraživače i umetnike Univerziteta u Nišu koji imaju nerešeno stambeno pitanje, oni još nisu useljeni, a zgrada koja se pravi za njih svakim danom sve više zarasta u žbunje i, kako kaže Sotirovski, propada.

Prema njenim rečima, Grad je zainteresovan da završi stanove za mlade naučnike u ulici Branka Krsmanovića i da se, pored njih, u zgradu usele i mladi bračni parovi.

Mi smo spremni kao grad da razgovaramo sa Ministarstvom prosvete da tu zgradu Ministarstvo nama na neki način proda ili ustupi. Da tu zgradu završimo, da je opredelimo za mlade naučnike, jer nama je u interesu da nam ljudi ostaju u Nišu. Da eventualno možda deo tih stanova ponudimo tržištu za mlade bračne parove jer ne vredi da takva zgrada stoji. Vi znate da su se tamo nedavno dešavali neki nemili događaji i da ta zgrada propada - navodi Sotirovski.

Inače, završetak stanova za mlade naučnike i umetnike niškog univerziteta već je više puta odlagan - zbog nedostatka para i pravnih problema, a za to vreme zgrada u Branka Krsmanovića i potez oko nje građani su proglaslili najnebezbednijim mestom u Nišu.

Iza ograde gradilišta u Ulici Branka Krsmanovića sredinom februara pronađeno je telo 18-godišnjeg Jovana Veselinovića, a za mladićem su njegova porodica i prijatelji danima tragali, između ostalog, i oko dvorišta zgrade u kojem je nađen, ali ga, kako su isticali, od rastinja nisu uočili.

Rastinja, drveća i korova oko te građevine bilo je i 2019. godine.


Grad se najpre ponudio za sufinansira stanove, sada bi da ih završe sami

Kako su ranije za Južne vesti rekli iz Fondacije za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika i umetnika Univerziteta u Nišu, za završetak te zgrade potrebno je još oko šest miliona evra, a deo tih sredstava, kako su pojasnili, uložiće i Grad Niš što je predviđeno finansijskim planom Grada za 2021. godinu.

Da ni danas nema para kojim bi zgrada mogla da bude završena, niti je to uopšte bilo planirano, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i tvrdi da je ta informacija do nje stigla iz Ministarstva prosvete, kojem se, kako su iz Ministarstva odgovorili Južnim vestima, obratila Fondacija 2010. godine za podršku u finansiranju.

Ministarstvo je nastojalo da obezbedi neophodna sredstva iz tada raspoloživog infrastrukturnog programa - program "Istraživanje i razvoj u javnom sektoru" finansiran iz kreditnih linija najpre Evropske investicione banke, pa i Evropske banke za razvoj Saveta Evrope. Međutim zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i odnosa sa izvođačem radova od strane Fondacije, ovaj projekat tada nije zadovoljio uslove za finansiranje iz sredstava zajmaova - odgovorili su iz Ministarstva prosvete.

Podsetimo, u planu izgradnje stanova za mlade istraživače i umetnike Univerziteta u Nišu koji imaju nerešeno stambeno pitanje je da budu izgrađene tri lamele sa 98 stanova, ukupne površine od preko 7.000 kvadrata. Projekat je pokrenula Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika i umetnika Univerziteta u Nišu, a uključeni su bili Ministarstvo prosvete, Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru i donatori.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.