NavMenu

Evrokomora traži zelene kovid pasoše EU i za građane Zapadnog Balkana

Izvor: eKapija Utorak, 27.04.2021. 15:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Netfalls Remy Musser/shutterstock.com)Ilustracija
Građani Zapadnog Balkana bi, ako Evropski parlament nakon ovonedeljne rasprave, prihvati predlog Evrokomore, tokom korone mogli da putuju, poslom i privatno, u Evropsku uniju kao i svi Evropljani - sa digitalnim zelenim sertifikatima, kojim bi bile priznate sve sigurne i efikasne vakcine, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i koopredsedavajući Odboru Evrokomore za jedinstveno tržište.

Izjavom koju je Evrokomora, pod naslovom "Pet zlatnih principa za digitalne zelene sertifike", objavila na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji i društvenim mrežama, uoči sutrašnjeg početka rasprave o kovid pasošima u Parlamentu, najveća evropska poslovna asocijacija, po rečima Čadeža, podržala je uspostavljanje digitalnih zelenih sertifikata, u čiji sistem bi bio uključen i Zapadni Balkan, uverena da će pomoći oživljavanju evropske ekonomije, obezbediti slobodno kretanje građana i privrednika i omogućiti neometano funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Predsednik Evrokomore Kristof Lajtl, pozvao je evropske parlamentarce "da isto učine tokom glasanja ove nedelje" i nadležnim telima Evropskog parlamenta uputio dokument koji je pripremio komorski Odbor za jedinstveno tržište.

- Apelujemo na evropske institucije da brzo usvoje Uredbu i da primena sertifikata počne blagovremeno kako bi se što pre otklonile barijere za građane i privredu prisutne na unutrašnjim granicama jedinstvenog tržišta duže od godinu dana, kaže se u izjavi Evrokomore i sugeriše poštovanje "pet zlatnih principa" koje bi trebalo slediti prilikom uspostavljanja sistema kovid pasoša kako bi se on uspešno sproveo u praksi. Osim ponovljenog zalaganja da se obezbedi i ojača slobodno kretanje ljudi unutar jedinstvenog tržišta, da ograničenja budu proporcionalna i nediskriminatorska i da se države u neposrednom susedstvu EU, poput i zemalja zapadnog Balkana i severne Irske, integrišu u sistem izdavanja digitalnih zelenih sertifikata, Evrokomora smatra da bi potom "ovaj sistem trebalo da bude priznat širom sveta.

Jedan od pet predloženih "zlatnih principa" i stav Evrokomore jeste da "sve vakcine, koje se smatraju sigurnim i efikasnim, treba da budu obuhvaćene sertifikatom i međusobno priznate", uz mogućnost naknadnih prilagođavanja u propisima za primenu na osnovu novih naučnih dokaza i utvrđivanje minimalnih zajedničkih standarda za ispitivanja da bi se ubuduće izbegla dosadašnja ograničenja.

Svetska zdravstvena organizacija i Evropska unija trebalo bi, sugerišu Evrokomore, da usaglase pitanja razvoja digitalno unapređenog međunarodnog sertifikata o vakcinaciji i primene ovog sistema u celom svetu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.