NavMenu

Samostalni sindikat traži bolje uslove rada i bezbednost radnika u Srbiji

Izvor: Beta Utorak, 27.04.2021. 14:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goodluz/shutterstock.com)Ilustracija
Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) danas je ocenio da su potrebni bolji zakoni koji regulišu uslove rada i bezbednost radnika, kao i stroži nadzor primene propisa i kažnjavanje onih koji zakone ne poštuju.

- Bezbednost i zdravlje na radu zaposlenih u Srbiji ne može da bude tema kojoj ćemo poklanjati pažnju samo 28. aprila, na međunarodni i nacionalni Dan bezbednosti i zdravlja na radu - istakao je u saopštenju taj sindikat.

SSSS je prethodnih nedelja sprovodio kampanju u gradovima u Srbiji sa ciljem da ukaže da je bezbednost na poslu i očuvanje zdravlja od ključne važnosti za zaposlene, posebno u uslovima pandemije korona virusom.

- Srbija ima slabu evidenciju preminulih od profesionalnih bolesti uzrokovane uslovima na radnom mestu. Rak povezan sa poslom i izloženosti zaposlenih blizu 50 različitih kancerogenih supstanci uzrok je na desetine hiljade smrtnih slučajeva svake godine. Ne evidentiraju se bolesti prouzrokovane dizanjem teškog tereta, mišićno-skeletnim poremećajima, a bolesti prouzrokovane psihosocijalnim razlozima, poput stresa, nasilja, uznemiravanja i maltertiranja na poslu poslodavci, najblaže rečeno, tretiraju smešnim i neozbiljnim - navodi se u saopštenju sindikata.


Kako se dodaje, zakoni obavezuju poslodavce da radnicima obezbede zdrava i bezbedna radna mesta.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.