NavMenu

Čačak odustao od rušenja ženske zadužbine

Izvor: epicentarpress.rs Utorak, 27.04.2021. 09:24
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Građani i javnost Čačka sačuvali su zadužbinu ženskog društva iz 1911. godine u kojoj se danas izdaju lični dokumenti, i ona se neće rušiti kako bi se izgradila sala za borilačke veštine. To je prilikom gostovanja na TV Lav izjavio gradonačelnik Milun Todorović, iako je krajem prošle godine izričit bio da će se rušiti.

On je rekao da tada nije ništa znao o značaju tog objekta, šta su tadašnje Čačanke uradile da bi se on izgradio i da je, iako je već pet godina gradonačelnik, postupio kao politički neiskusan čovek.

- Planom centar bilo je predviđeno njeno rušenje. Radićemo izmene planskog akta Centar već tokom proleća zbog nekoliko nelogičnih stvari. Jedna od njih je i ta, i ja sam se izleteo onako politički neiskusan kada sam rekao da to treba da se uklanja, ne znajući koliko su te naše žene i dame uložile energije i šta su uradile. I ja sam na stanovištu da se objekat sačuva, ali da se renovira, rekonstruiše i bude mnogo lepši nego što sad izgleda. Ko radi taj i greši - rekao je Todorović.

Direktorka Istorijskog arhiva Lela Pavlović nije krila zadovoljstvo što će objekat biti sačuvan, podsetivši da su tadašnje Čačanke podigle tri zadužbine, od koje su dve pod zaštitom države.

- Žensko društvo je postojalo 58 godina, a od 1890. su imale žensku školu. Za potrebe ženske škole one su podigle prvo zgradu u kojoj se danas nalazi Umetnička galerija, zgrada koja je od 2004. godine zaštićena odlukom Vlade kao kulturno dobro. Podigle su 1934. godine i spomenik Četiri vere gde se nalaze kosti izginulih vojnika i koji je od 2007. godine pod zaštitom države. Ovo je treća zadužbina ženske podružine koja je završena 1934. godine. Da bi ga završile, one su se kreditno zadužile. Na ponos svih nas je da je to bilo jedno žensko društvo koje je tada bilo najagilnije u Srbiji i uspele su da podignu tri zadužbine - podsetila je direktorka Arhiva.

Posle rata objekat je predat na korišćenje Policijskoj upravi Čačak i danas se u njoj izdaju lični dokumenti i vrši registracija vozila. Dugoročni plan grada je da se zgrada PU Čačak preseli na drugu lokaciju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.