NavMenu

Aerodrom u Bihaću staviti u funkciju do 2023. - U planu gradnja mosta preko Une radi lakšeg povezivanja sa gradom

Izvor: Nezavisne novine Ponedeljak, 26.04.2021. 17:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Hans Braxmeier)Ilustracija
Vlada Federacije BiH osigurala je u ovoj godini 25 mil KM za nastavak izgradnje aerodroma u Bihaću, a najveći deo ovih sredstava biće utrošen za gradnju i opremanje aerodromske piste neophodnom infrastrukturom, potvrdio je Šuhret Fazlić, gradonačelnik ovog grada.

Takođe, 150.000 KM biće namenjeno za izradu projektnog plana za izgradnju mosta preko Une, koji kompleks budućeg aerodroma kraćim putem treba da poveže sa središtem Bihaća.

Fazlić je istakao kako će se izgradnja aerodroma odvijati u fazama, pa je tako donesena odluka da se prioritetno okonča izgradnja poletno-sletne staze u dužini od 1,2 kilometra, iako je projektom predviđeno da njena stvarna dužina iznosi 2,4 kilometra. Ovakva pista, kako je istaknuto, moći će da posluži za sletanje manjih aviona, te će biti komercijalno iskoristiva.

- Mi sada radimo prvu fazu i cilj nam je da završimo pistu u ovakvom obliku. Želja nam je da se aerodrom što pre stavi u funkciju, u narednih godinu ili dve dana, a da u narednom periodu pokušamo da osiguramo sredstva da izgradimo aerodrom kakav smo planirali - kazao je Fazlić.

U ovom trenutku najveći problem za širenje aerodroma predstavlja neotkupljeno zemljište koje se nalazi u privatnom vlasništvu. Radi se o poljoprivrednom zemljištu koje je proglašeno javnim interesom, a za dosad urađene radove iskorišćeno je zemljište koje je bilo u vlasništvu grada.

Za otkup privatnog zemljišta, kako pokazuju analize, biće neophodna ogromna sredstva, a barata se cifrom od više desetina miliona maraka.

Dosad je u realizaciju projekta aerodroma utrošeno oko 9 mil KM i radi se uglavnom o namenskim sredstvima iz budžeta Federacije BiH, dok je vrednost celokupne investicije procenjena na oko 100 mil KM. Ranije je istaknuto kako ovaj projekat ima veliku važnost kada se radi o komunikacijskom povezivanju Unsko-sanskog kantona s ostatkom zemlje, ali i značajan ekonomski aspekt, jer može biti motor razvoja Bihaća i celog kantona.

Smatra se kako će realizacija ovog projekta imati veliki privredni značaj i da će doprineti značajnom razvoju turizma i povećati broj poseta Nacionalnom parku Una i drugim turističkim destinacijama na ovim prostorima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.