NavMenu

ICT Hub i USAID pokreću novi projekat za podršku inovacijama i razvoj prvog srpskog superklastera

Izvor: eKapija Ponedeljak, 26.04.2021. 13:43
Komentari
Podeli
U okviru projekta Srbija Inovira biće napravljen prvi srpski superklaster koji će uticati na povećanje konkurentnosti Srbije na međunarodnim tržištima

Centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija, ICT Hub, uz podršku USAID-a, pokrenuo je projekat Srbija Inovira, u trajanju od četiri i po godine.

U okviru projekta će se aktivno raditi na stvaranju okruženja pogodnog za rast i razvoj inovacija, koji će ubrzati razvoj, stvaranje i širenje novih ekonomskih modela i modela saradnje, a cilj projekta je, kako je saopšteno, da se ojača privreda koja se zasniva na inovacijama i da se na taj način podstaknu dalji razvoj, konkurentnost i izvozni potencijali Srbije.

Projekat je zasnovan na ideji o kreiranju novih mogućnosti na osnovu modela kojim se podstiče održivi inovativni razvoj i ohrabruju lideri u ovoj industriji - u tradicionalnim kompanijama, malim i srednjim preduzećima (MSP), startapovima, akademskim i istraživačkim institucijama, da bliže sarađuju i inoviraju u okviru velikih projekata, kako bi se ubrzao rast u nekim od najperspektivnijih industrija u Srbiji i uticalo na jačanje privrede zemlje.

- U okviru ovog projekta doći će do sistemske promene, formiranja nove i sofisticirane proizvodnje, korišćenjem najnaprednijih metoda u kreiranju inovativnih proizvoda, što će postati izvor konkurentne prednosti Srbije na međunarodnom tržištu. Naš cilj jeste da se prepoznaju najperspektivniji domeni za inovacije u Srbiji i da se zahvaljujući tome omogući formiranje prvog srpskog superklastera u datoj oblasti. S obzirom da je ova metodologija dokazana i na svetskom nivou, ona predstavlja efikasnu platformu za promovisanje i podsticanje inovativnog razvoja, kreiranje okruženja za podsticanje inovacija kao i pružanje adekvatne institucionalne podrške i finansiranja - rekla je Aleksandra Popović, direktorka projekta Srbija Inovira.

Dodala je da će se na taj način će povećati konkurentna prednost i potencijal, pokrećući čitavu privredu i otvarajući jedan novi svet mogućnosti.

Projekat će mapirati polja inovacija u zemlji i sprovesti opsežna istraživanja kroz koja će identifikovati četiri konkurentna domena u kojima leži najveći potencijal u Srbiji. Potom će se u 4 odvojena pilot projekta za superklastere testirati njihov potencijal u stvarnom okruženju, i na kraju odabrati jedan domen u okviru kog će se sprovesti razvoj prvog srpskog superklastera.

Kroz ključna partnerstva sa investicionim grupama uključujući MSP, startapove, najvažnije lidere u industriji, investitore, akademske institucije, važne državne institucije i formiranjem venture capital fonda stvoriće se izvor za eksterno finansiranje pojedinačnih projekata koji će se osmisliti u superklasterima, te će na taj način inovativne kompanije dobiti pristup finansiranju, dodaje se u saopštenju.

U okviru tog sistema podrške, omogućiće se dalji pristup finansiranju za inovativne kompanije, a formiranjem fonda stvoriće se eksterni izvori finansiranja za specifične projekte koji nastanu u samom superklasteru. Projekat će takođe ulagati napore da se poboljša imidž srpskih proizvoda i privuku dodatne investicije kroz komunikaciju, edukaciju i promovisanje svrhe ove aktivnosti među svim zainteresovanim stranama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.