NavMenu

Kragujevac na mestu Kneževog arsenala pravi centar kreativnih industrija

Izvor: eKapija Ponedeljak, 26.04.2021. 08:45
Komentari
Podeli
Sredinom aprila u Kragujevcu je održana prva sednica Radnih timova za preduzimanje aktivnosti na rehabilitaciji i regeneraciji kulturno istorijske celine kompleksa Knežev arsenal. Timove, stručno i operativno-tehnički čine ugledni urbanisti, arhitekte, profesori Univerziteta u Kragujevcu, predstavnici Šumadijskog okruga, Grada Kragujevca i uspešni pojedinci poznavaoci privrednih kretanja i kreativne industrije, navedeno je na sajtu Grada.

Gradsko veće formiralo je Radno telo koje će se baviti isključivo pitanjem kompleksa Vojno tehničkog zavoda odnosno Kneževog arsenala i njega čine dva tima: operativno tehnički koji će rešavati probleme na terenu, odnosno svojinske i pravno – imovinske odnose i stručni tim koji će idejno osmisliti sadržaje na ovom prostoru.

- Ideja je da na tom prostoru stvorimo jedan "mali grad", novi u potpunosti, koji će pre svega biti centar kreativnih industrija, a sa ugostiteljskim objektima, obrazovnim i kulturnim sadržajima i centar okupljanja svih generacija. Cilj je da očuvamo industrijski ambijent ovog prostora i iznutra ga oplemenimo modernim sadržajima koji će kao privredni i turistički potencija u potpunosti promeniti sliku i imidž grada Кragujevca u Srbiji i svetu - istakao je pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju i koordinator Radnog tima Boris Kovačević.

Kada je reč o finansijskim sredstvima neophodnim za realizaciju projekta, pomoćnik gradonačelnika je rekao da je Grad Kragujevac na dobrom putu da ih obezbedi iz fondova Evropske unije ali i od investitora.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić koji je kazao da Vojno tehnički zavod ima veliki arhitektonski i istorijski značaj i težinu, jer to nema ni Beograd ni bilo koji drugi grad na Balkanu. Imajući u vidu da ideje postoje decenijama unazad, a da realizacije nema, gradonačečnik Dašić je prodložio da za početak pažnja bude usmerena na mašinsku radionicu i njenu namenu, jer je ona imovinski rešena.

Kragujevac je sa Univerzitetom u Kragujevcu, FILUM-om i Arhitektonskim fakultetom u Beogradu sklopio sporazum na osnovu koga će studenti master studija na primeru mašinske radionice raditi na temi urbane inovacije u zaštiti i revitalizaciji industrijskog nasleđa . Radove će nakon održanih panela, stručnih rasprava i skupova oceniti stručni žiri.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.