NavMenu

Dogovoren novi savetodavni aranžman Srbije sa MMF-om

Izvor: eKapija Subota, 24.04.2021. 10:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija i Međunarodni monetarni fond (MMF) dogovorili su novi savetodavni aranžaman koji bi trebalo da bude potpisan do sredine ove godine.

Kako je dogovoreno na sastanku ministra finansija Siniše Malog sa Misijom MMF-a koju predvodi Jan Kes Martejn, novi aranžman neće podrazumevati finansijsku podršku, već će biti isključivo savetodavnog karaktera, i trajaće dve i po godine, odnosno do kraja 2023. godine.

Mali je istakao da će najvažniji cilj novog aranžmana biti da se sačuvaju postignuti rezultati, kao i da se nastavi sa važnim strukturnim reformama kako bi Srbija mogla da dostigne još veće stope privrednog rasta.

Nakon što je Srbija uspešno završila prethodni aranžman "Instrument za koordinaciju politika" u januaru 2021. godine, neki od predloženih reformskih ciljeva u novom aranžmanu su usvajanje fiskalnog pravila koje bi ograničilo visinu deficita u odnosu na javni dug, usvajanje Strategije za razvoj tržišta kapitala sa pratećim akcionim planom, usvajanje akcionog plana za implementaciju politike vlasništva u državnim i javnim preduzećima, preneo je sajt Vlade.

Predstavnici Misije MMF-a su istakli i da je Srbija snažnim merama odgovorila na krizu izazvanu koronavirusom, da je vakcinacija u našoj zemlji bila među najuspešnijima u Evropi, kao i da očekuju da privredni rast do kraja godine bude pet odsto.


U godinama koje dolaze, MMF očekuje da rast bude približno četiri odsto. Istaknuto je i da će poslednje mere pomoći, uključujući i proširenje garantne šeme, pomoći da se očuva zaposlenost u privatnom sektoru.

Sagovornici su se saglasili da je najvažnije da se sačuva teško stečena reputacija fiskalno sigurne zemlje, kao i da se nastavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako bi javni dug ostao pod kontrolom, odnosno kako ne bi prešao 60 odsto BDP-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.