NavMenu

Istraživači dobili ekološki beton sa "aktiviranom" glinom

Izvor: gradjevinarstvo.rs Petak, 23.04.2021. 14:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alison Hancock/shutterstock.com)Ilustracija
Briga o životnoj stredini i smanjenje zagađenja doprinele su stvaranju proizvoda koji manje štete i koji su podobniji za korišćenje kada je zdravlje u pitanju. Sastav mnogih građevinskih materijala shodno tome u poslednje vreme biva promenjen u cilju da budu ekološki prihvatljiviji. Za proizvodnju standardnog betona koristi se između ostalog i pesak koji je sve deficitarniji, najviše zbog porasta izgradnje betonskih konstrukcija i samim tim povećanja tražnje.

Pesak se koristi kao agregat i kombinuje sa cementom i vodom dajući betonu čvrstoću. Međutim, Izveštaj UN-a za 2019. godinu otkrio je kako su sve veća urbanizacija i razvoj infrastrukture doveli do trostrukog povećanja potražnje za peskom tokom poslednje dve decenije. To je uslovilo da se troši više i brže nego što se odgovorno može proizvesti.

Istraživači su sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru (NUS) stvorili su novu formulu za čvršći beton koja izuzima pesak i ne samo da uklanja veliku količinu štetnih materijala, već koristi i recikliranu otpadnu glinu. Tim iz Singapura eksperimentisao je tako što je pesak u betonskoj smesi zamenio alternativnim, održivijim materijalom u formi otpadne gline dobijene sa mesta iskopavanja u okolini. Cilj je bio da se zameni što više finog peska u prahu, koji je skup, ima veliki ugljenični otisak i kancerogen je tokom dužeg izlaganja.

Kako bi proizveli ekološki prihvatljiviji beton, naučnici su prvo zagrejali glinu na 700°C što je aktiviralo njen potencijal vezivanja za beton. Otkriveno je da se ova "aktivirana" glina može koristiti za zamenu oko polovine peska u prahu koji se obično koristi u proizvodnji betona. Dobijeni beton je ne samo zeleniji, već je i trajniji, pa bi se mogao koristiti za smanjenje veličine elemenata konstrukcija. Takođe se promoviše i kružna ekonomija jer se otpadna glina pretvara u potencijalni resurs. Njena višestruka upotreba u betonu kao agregata ne samo da može smanjiti ugljenični otisak betona već i smanjiti troškove proizvodnje betona.

Gline niskog kvaliteta ima u izobilju u prirodi pa je ovaj resurs i više nego odličan izbor za nove vrste betona. Svakako, istraživači planiraju da ispitaju i druge otpadne materijale koji bi se mogli koristiti kao betonski agregati i tako lokalni morski pesak zamenio neki drugim.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.