NavMenu

APR: Neto rezultat privrednih društava u 2020. veći za 20,7%

Izvor: Tanjug Petak, 23.04.2021. 13:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Privredna društva su u 2020. godini povećala broj zaposlenih za 43.592 radnika i ostvarila pozitivan neto rezultat od 433,5 milijardi dinara što je za 20,7% više od rezultata u 2019. godini, a zabeležen je rast bruto zarada u proseku za 9,5%, podaci su Agencije za privredne registre (APR) iz Godišnjeg biltena finansijskih izveštaja.

Ružica Stamenković, registrator Registra finansijskih izveštaja u Agenciji za privredne registre danas je na konferenciji za novinare istakla da su rezultati postignuti uz blagovremenu pomoć države od 164,6 miilijardi dinara što je 1,4% poslovnih prihoda privrednih društava.

Ona je ocenila da je na rezultate imalo uticaj i blago povećanja poslovnih aktivnosti privrednih društava i značajnih ušteda u delu rashoda što je nastalo pod uticajem pandemije.

Istakla je da neto dobitak privrednih društava iznosi ukupno 711,6 milijardi i uvećan je za 10,7% u odnosu na 2019. godinu dok je neto gubitak 278,1 milijardu dinara i manji je za dva posto.

Naglasila je da je pozitivno poslovalo 62,2 hiljade privrednih društava, a gubitak zabeležilo 29,1 hiljada njih.

Preduzetnici kojih je u Srbiji 112,1 hiljadu u 2020. prosečno su zapošljavali po dva radnika, a na ukupnom nivou njihovi rezultati u potpunosti prate trendove poslovanja privrednih društava, istakla je ona.

Stamenković je ocenila da su finansijske institucije u 2020. očuvale stabilnost i na nivou svake od grupa ostvarile pozitivne rezultate.

Izdvojila je osiguravajuća društva koja su ostvarili pozitivan rezultat u iznosu od 12,9 milijardi dinara što je za 11,1% veći rezultat nego u 2019. godini.

Kako je ocenila, do takvog rasta došlo je zbog značajnog povećanja prihoda od premija osiguranja i reosiguranja.

- Banke, pod uticajem mera NBS, ostvarile su dobitak od 40 milijardi dinara, što je značajno smanjenje u odnosu na 2019. za 37,4% - rekla je ona.

Neprofitne institucije, koji je prošle godine bilo ih je 46,4 hiljade, na ukupnom nivou ostvarili pozitivan rezultat od dve milijarde dinara, rekla je ona.

- To je dve trećine manje u odnosu na 2019. godinu. Jedino su udruženja, društva i savezi u oblasti sporta, kao grupa, poslovali sa gubitkom od 1,6 milijardi dinara - istakla je Stamenković.

Postignuti nivo makroekonomske stabilnosti opisala je kroz podatke da je BDP u godini pandemije zabeležio pad od jedan posto, industrijska proizvodnja je povećana za 0,4%, stopa inflacija koja je ostala niska na 1,3%, devizni kurs koji je ostao relativno stabilan pa je vrednost dinara u odnosu na evro ostala nepromenjenja a u odnosu na dolar je povećana za 8,8%.


Pokrenuto 5.400 prinudnih likvidacija

Agencija za privredne registre podnela je 5.453 obaveštenja da pokreće prinudnu likvidaciju privrednih društava što je manje nego prošle godine, a kako je ocenjeno, broj uopšte nije dramatičan jer se ogroman broj kompanija i osniva.

Na konferenciji za medije direktor APR Milan Lučić podsetio je da je prošle godine poslato 5.779 obaveštenja o prinudnoj likvidaciji i istakao da očekuje da i ubuduće broj bude sličan ovogodišnjem.

Naveo je da je u 2019. godini kada je bilo 24.388 podnetih obveštenja očišćen najveći broj tih "ljuštura firmi" koje su se zatekle u registru, a nisu funkcionisale niz godina.

Lučić je rekao da će APR nastaviti po službenoj dužnosti da podnosi i prekršajne prijave protiv pravnih lica koja nisu ispunila zakonsku obavezu i upisala stvarne vlasnike u registar.

Objasnio je da je broj privrednih društava koji je upisao stvarnog vlasnika u skladu sa evropskim prosekom, dok upis od drugih pravnih lica koji su obveznici zakona nije u skladu sa evropskim prosekom.

Apostrofirao je udruženja građana i apelovao na njih da registruju stvarne vlasnike kako ne bi došli pod udar kazni koje su za pravna lica pola miliona dinara, a za odgovorna lica 50.000 dinara.

Direktor APR-a je izneo i podatak da je u prva tri meseca 2020. godine broj građevinskih dozvola skoro 30% veći nego u istom periodu 2019. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.