NavMenu

Zijin u 2020. uložio oko 5,55 mil USD u geološka istraživanja - Procenjene rezerve od 340.000 tona bakra i 12 tona zlata

Izvor: Kolektiv Petak, 23.04.2021. 12:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Zijin je prošle godine u geološka istraživanja uložila oko 5,55 mil USD. Investicija joj se isplatila, jer je kompanija na putu da svoje resurse uveća za dodatnih 57,76 miliona tona, sa sadržajem bakra preko 0,3%. Prema procenama geologa, tu ima oko 340.000 tona bakra i 12 tona zlata.

Geološka istraživanja i ulaganja u ovaj skup, ali na duge staze isplativ posao, nastavljaju se i ove godine, pa je u majdanpečki rudnik iz tog razloga nedavno stigla nova bušilica za istražno bušenje.

- Sektor za geologiju je u poslednje dve godine, u okviru eksploatacionih istraživanja na površinskim kopovima, koristio RC istražno bušenje, ali je za to bio angažovan spoljni izvođač radova, koji će i ove godine, zbog planiranog obima, obaviti deo tog posla. Dinamika otkopavanja na površinskim kopovima zahteva konstantno praćenje i planiranje kvantiteta i kvaliteta korisne komponente, što može da predstavlja problem u slabije istraženim delovima ležišta, sa nižim kategorijama rezervi. Nova mašina će nam pomoći baš u takvim situacijama, pošto ćemo veoma brzo dobijati zadovoljavajuće podatke, odnosno tačnije geološke interpretacije, što je važno za planiranje dinamike rudarskih radova. Zahvaljujući ovakvoj opremi možemo na brz, relativno jeftin i efikasan način ubuduće dolaziti do preciznijih geoloških informacija - kaže pomoćnik rukovodioca Sektora geologije Boban Golubović.

On dodaje i da će nova bušilica u skorijoj budućnosti omogućiti i bolju kontrolu sadržaja korisnih komponenti, npr. bakra i zlata (grade control), što je već uobičajena praksa u svetu, jer je rizik reprezentativnosti ili kontaminacije uzoraka koje ona daje drastično manji u odnosu na sadašnji način uzorkovanja.

- RC bušenje je u svetu u širokoj upotrebi poslednjih dvadeset godina. Tu komprimovani vazduh, koji ima ulogu "isplake", na površinu izvlači celokupan nabušeni materijal iz tačno određenog dubinskog intervala (jedan ili dva metra) i od toga se formira uzorak za analizu. Nabušeni materijal je dezintegrisan, a ne celovit kao kod dijamantskog bušenja sa jezgrovanjem, što predstavlja ograničenje u smislu kvaliteta podataka koji se dobijaju. Ali, brzina i cena ove vrste bušenja predstavljaju prednost - ističe Golubović.

Nova "epirok" bušilica, koja prve radne sate i metre upisuje u majdanpečkom rudniku, ima jednostavan dizajn, prilagođen za rad na nepristupačnom terenu, a pritom je pouzdana i laka za srevisiranje. Može da dopre do 250 metara dubine, iako su najveće na površinskim kopovima 100 do 150 metara. Bušotine koje ona napravi, ako nisu mnogo duboke, mogu poslužiti i kao minske u pripremnim bušačko-minerskim radovima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.