NavMenu

Šta će sve sadržati nova terminalna zgrada niškog aerodroma - Završava se idejni projekat, tender po dobijanju građevinske dozvole (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 23.04.2021. 11:41
Komentari
Podeli
Projektovani izgled nove terminalne zgrade (Foto: Aerodromi Srbije/ Bauprojekt)Projektovani izgled nove terminalne zgrade
Aerodromi Srbije u fazi su izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove i adaptaciju postojeće terminalne zgrade aerodroma Konstantin Veliki u Nišu. Kako su iz ovog preduzeća rekli za eKapiju, do sada su ishodovani lokacijski uslovi i u završnoj su fazi izrade idejnog projekta. Sledi dobijanje građevinske dozvole i potom raspisivanje tendera za izvođenje radova.

Projektnim zadatkom predviđeno je da se prilikom opsluge 1.200.000 putnika na godišnjem nivou obezbede svi potrebni međunarodni standardi (IATA LoS).

- Uzimajući u obzir pomenute standarde, našim putnicima biće na raspolaganju osam tradicionalnih šaltera za prijavu na let, dva šaltera za automatizovanu predaju prtljaga kao i četiri šaltera za samostalno čekiranje. Takođe, predviđeno je da se za putnike u odlasku koriste četiri prolaza za bezbednosnu kontrolu, dva šaltera za carinsku kontrolu kao i osam šaltera za pasošku kontrolu - kažu iz Aerodroma Srbije.

Nova terminalna zgrada imaće i pet gejtova za ukrcavanje u vazduhoplove od kojih će jedna biti opremljena avio-mostom. Dodatno, biće obezbeđen poseban gejt za biznis i generalnu avijaciju.
(Foto: Aerodromi Srbije/ Bauprojekt)
Za putnike u dolazku, takođe će biti postavljeno osam šaltera za pasošku kontrolu, dva nezavisna karusela za podizanje prtljaga, kao i neophodan prostor za carinsku kontrolu.

- Za sve putnike zgrade će biti projektovana tako da zadovolji kriterijum da vreme čekanja u redu ne prelazi 10 minuta.

Iz Aerodroma napominju da je, poput drugih razvijenih aerodroma u Evropi, projektovan i komercijalni sadržaj u novoj terminalnoj zgradi što će doprineti povećanju ponude dodatnih usluga i aerodromu obezbediti dodatno prihodovanje.

Kako je ranije najavio direktor Javnog preduzeća Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković, planirana gradnja nove zgrade površine 7.160 m2 i adaptacija postojeće od 2.100 m2. Radovi bi trebalo da počnu na leto, a najavljena su ulaganja od 20 mil EUR.

Ivana Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.