NavMenu

Korak bliže tramvajskim šinama preko Pančevca - Raspisan tender za izradu studije izvodljivosti

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.04.2021. 15:37
Komentari
Podeli
(Foto: lunja/shutterstock)
Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je tender za izradu studije izvodljivosti rekonstrukcije Pančevačkog mosta, radi provere mogućnosti proširenja ovog železničko-drumskog mosta preko Dunava za potrebe prevođenja tramvajskog saobraćaja.

- Grad Beograd je u sklopu planova o proširenju tramvajske mreže planirao prelazak i razvoj tramvajskoj saobraćaja na levoj obali Dunava, a kao glavni pravac i objekat za ovaj prelazak nameće se Pančevački most – navedeno je u tehničkoj specifikaciji javne nabavke.

Predmet studije, kako je istaknuto, neće biti prilazne betonske konstrukcije sa beogradske strane, čije je rušenje i izgradnja novih predviđeno posebnim projektom.

- Studija treba da obuhvati glavnu čeličnu konstrukciju, prilazne spregnute konstrukcije sa pančevačke strane, kao i njihove stubove i findamente – stoji u tenderu.

U okviru studije, analizom postojećih konstrukcija, potrebno je proveriti mogućnost proširenja Pančevačkog mosta za potrebe prelaska tramvaja uz uslov da se tramvajski saobraćaj odvija uz glavne rešetkaste nosače, mogućnost ugradnje šina i koloseka, ali i nosivost postojećih konstrukcija usled dodatnog tramvajskog opterećenja.

U tenderskoj dokumentaciji se napominje da pri proračunu treba uzeti u obzir da su oba koloseka na popularnom Pančevcu u funkciji železničkog saobraćaja.

Istaknuto je i da se postojeći drumski saobraćaj zadržava sa po dve trake po smeru.

Studija, pored proračuna noseće konstrukcije mosta, treba da sadrži i procenu vrednosti radova.

Procenjena vrednost izrade studije je 10 miliona dinara bez PDV-a, a rok za podnošenje ponuda je 27. maj. Ostale detalje tendera možete pogledati OVDE.


Podsetimo, mogućnost novih tramvajskih linija preko Dunava, ali i preko Save, najavili su početkom godine čelnici glavnog grada.

Najpre je zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio da gradske vlasti žele da prošire Stari železnički most za po metar s obe strane i preko njega puste tramvajski saobraćaj, te da je u toku izrada studije Građevinskog fakulteta u cilju ispitivanja Starog železničkog mosta.

Nakon toga, glavni gradski urbanista Marko Stojčić najavio je da se u tom kontekstu ispituju i mogućnosti Pančevačkog mosta, te da bi studija mogla da bude urađena ove godine.

- Postoji ideja da se ovaj most proširi za tramvajski sistem, odnosno za još po jednu traku. Pored budućeg mosta na Adi Huji, za koji je projektovanje u poodmakloj fazi, očekuje nas i rekonstrukcija Pančevačkog mosta, a elaborat koji očekujemo pokazaće da li je proširenje za tramvajski saobraćaj izvodljivo - rekao je Stojčić u januaru.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.