Izvor: eKapija | Sreda, 21.04.2021.| 13:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompleks Aerodroma Trebinje imaće 282 ha i helidrom - Raspisan tender za projektanta vazdušne luke koju grade Srbija i RS

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Preduzeće Aerodromi Srbije doo raspisalo je tender za izradu planske i projektno-tehničke dokumentacije za gradnju Aerodroma Trebinje.

Prema projektnom zadatku, lokacija planiranog Aerodroma Trebinje je oko 14 km zapadno od centra grada Trebinja, u blizini mesta Taleža u Republici Srpskoj.

Nadmorska visina referentne tačke aerodroma je oko 266 m, a kompleks aerodroma treba da obuhvata oko 282 ha, bez pristupnih saobraćajnica.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, objekti niskogradnje koje je potrebno planirati, projektovati i izgraditi na aerodromu su poletno-sletna staza, staze za vožnju, platforme, helidrom, tehničke platforme za aerodromsku opremu, servisne sabraćajnice, perimetarski put i druge interne saobraćajnice, zatim spasilačko-vatrogasni poligon, parking za posetice i zaposlene na aerodromu, kao i pristupne saobraćajnice i parterno uređenje.

Od objekata visokogradnje gradiće se terminalna zgrada, toranj kontrole letenja, vatrogasna stanica, kargo terminal, skladište goriva sa pretakačkom i pumpnom stanicom, garaža za smeštaj aerodromske opreme i sredstava, terminal poslovne avijacije, hangar za vazduhoplove poslovne avijacije, ograda perimetra aerodroma i pomoćni objekti.

Dužina poletno-sletne staze ima dva varijantna rešenja - 3.000 m i 3.500 m, a projektant će investitoru ponuditi jedno od njih. Njena planirana širina je 45 metara.

Kada je reč o terminanoj zgradi, planirani broj putnika u vršnom satu je 1.100 (550 u dolasku + 550 u odlasku), dok će čekaonica za poslovne putnike imati svoj poseban gejt i biće kapaciteta minimalno 20 putnika.

U planu je i terminal poslovne avijacije kapaciteta za istovremenu opslugu minimalno 4 leta vazduhoplova kodnog slova B, koji će se graditi u drugoj fazi izgradnje aerodroma, kao i hangar za vazduhoplove poslovne avijacije kapaciteta za istovremeni smeštaj minimalno 3 vazduhoplova kodnog slova B.

Helidrom će se takođe graditi u drugoj fazi izgradnje aerodroma, pored platforme generalne avijacije i terminala poslovne avijacije, a biće namenjen za potrebe hitnog medicinskog transporta, traganje i spasavanje i poslovne letove.

Prognozirani broj avio-operacija od 2023. do 2037. iznosi 53.728 letova aviona veličine do Erbasovog modela A321 (najveći uskotrupni).

Dodaje se da objekti niskogradnje i visokogradnje na aerodromu treba da budu opremljeni odgovarajućim elektro-energetskim, protiv-požarnim, informacionim, telekomunikacionim, vodovodnim i kanalizacionim sistemima, kao i sistemima za klimatizaciju, grejanje i hlađenje, zatim rasvetom i sistemom svetlosnog obeležavanja, radio-navigacionim i meteorološkim sistemima, sistemima za kontrolu pristupa, daljinsko upravljanje i nadzor, trakastim transporterima i drugim specijalizovanim sistemima neophodnim za funkcionisanje civilnog vazdušnog saobraćaja na Aerodromu Trebinje.

- S obzirom na specifičnost terena na kojem se planira izgradnja aerodroma (kraško polje), ponuđač je u obavezi da izvršiti i inženjerskogeološke, geotehničke, geomehaničke i hidrološke istražne radove i pripremi neophodne elaborate za dalju realizaciju projekta – navodi se u tenderu.

Rok za podnošenje ponuda je 17. maj, a više detalja pogledajte OVDE.

Gradnja Aerodroma Trebinje je zajednički projekat Srbije i Republike Sprske, a finansijer će biti Srbija, koja će i gazdovati aerodromom.

Kako je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović najavio krajem prošle godine, početak gradnje Aerodroma Trebinje očekuje se početkom drugog kvartala ove godine, za šta je, kako je rekao, u budžetu predviđeno pet milijardi dinara.

Prema najavi gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića iz marta ove godine, aerodrom bi trebalo da zaživi u narednih godinu dana.

Po izgradnji aerodroma, od Beograda do Trebinja bi se avionom stizalo za oko 40 minuta.

B. P.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE