NavMenu

Elnos prati zahteve energetski održive budućnosti - Grupacija najavljuje povećanje obnovljivih energetskih kapaciteta

Izvor: eKapija+ Sreda, 21.04.2021. 11:52
Komentari
Podeli
Timovi Elnos Grupe grade 220 kV dalekovod Kröflulína 3 na Islandu (Foto: Mannvit)Timovi Elnos Grupe grade 220 kV dalekovod Kröflulína 3 na Islandu
Elnos Grupa je uticaj posledica pandemije dobrim delom minimalizovala upravo kroz otvaranje novih, ali i još bolje pozicioniranje na postojećim tržištima. Prošle godine smo postali bogatiji za dve nove članice, Elnos Španiju i Elnos Portugal, koje su osnovane sa ciljem iskoraka na veliko tržište solarne energije u ove dve zemlje, kaže u intervjuu za eKapiju Branko Torbica, potpredsednik Uprave Elnos Grupe.

Takođe su, kako ističe, uspešno iskoračili na nemačko i holandsko tržište i to kroz realizaciju projekata iz oblasti izgradnje i rekonstrukcije novih dalekovoda, kao i iz oblasti izgradnje industrijske infrastrukture.

- Elnos Grupa je danas internacionalni koncern koji posluje u 13 zemalja regije i Evrope i zapošljava više od 570 radnika. Pre desetak godina naša vizija je bila da naši projektni i operativni timovi grade najsloženije tehnološke elektroenergetske infrastrukture širom Evrope, danas je ova vizija naša realnost - navodi Torbica.

On je istakao da Elnos Grupa podiže nivo operativnosti i jača poziciju na evropskom tržištu. U Švedskoj su do sada realizovali više od 70 projekata, a ove godine su kada je ova država u pitanju posebno ponosni na projekat izgradnje 400 kV dalekovoda Hurva-Sege, koji je trenutno jedan od najznačajnijih energetskih poduhvata u toj zemlji. Na Islandu su nastavili izgradnju 121 kilometra dugog 220 kV dalekovoda Kröflulína 3.

- Elnos Grupa je ove godine u regiji nastavila realizaciju dugoročnih kapitalnih projekata. U Sloveniji radimo na izgradnji 400 kV dalekovoda Cirkovce-Pince, koji je deo istoimenog poduhvata čijom će realizacijom u konačnici biti izgrađena prva visokonaponska veza između Slovenije i Mađarske. U Crnoj Gori smo deo izgradnje Transbalkanskog elektroenergetskog koridora na deonici kroz ovu zemlju, u okviru koje realizujemo rekonstrukciju 15 trafostanica do 400 kV širom zemlje, te gradimo sistem dalekovoda koji će biti u službi energetskog napajanja deonice Smokovac-Mateševo na autoputu Bar-Boljare - ističe naš sagovornik.

Ova kompanija u Srbiji gradi 400 kV dalekovod TS Kragujevac 2–TS Kraljevo 3, a ove godine su nastavili dobru dinamiku radova na revitalizaciji železničke deonice Jajinci-Mala Krsna, koja je deo međunarodnog železničkog Koridora 10 kroz Srbiju, kao i realizaciju niza drugih projekata.

U BiH su nastavili veliku rekonstrukciju SN i NN elektrodistributivne mreže u Republici Srpskoj, počeli izvođenje radova u okviru kapitalnog projekta remonta termoelektrane Ugljevik, te realizuju izgradnju MHE Jablanica kod Višegrada. U predstojećem vremenu očekuju početak novog investicionog ciklusa Elektroprenosa BiH, kao i budući angažman na izgradnji 2x110 kV dalekovoda za potrebe hidroelektrane Ulog.

Torbica je istakao da Elnos Grupa, kao jedan od lidera u oblasti obnovljivih izvora energije, svoje važno mesto vidi i u novim investicionim ciklusima u BiH i regiji, u okviru kojih bi dodatno doprinela modernizaciji regionalnih elektroenergetskih sistema.


Pomeraju granice poslovanja

Na naš upit da li je pandemija uslovila promene i u polju energetike, Torbica kaže kako jeste napravila niz prepreka u načinu poslovanja, ali nikako nije uticala na konstantno rastuću potrebu za novom i obnovljivom energijom iz sve različitijeg spektra izvora, čak naprotiv.

- Iako je proizvodnja električne energije na globalnom nivou tokom prošle godine zabeležila usporen rast, njena proizvodnja iz OIE izvora je istovremeno rasla. Ovaj podatak jasno ukazuje koliko je snažan zamah proizvodnje iz obnovljivih izvora, ali i koliko svoju priliku na ovom polju trebamo iskoristiti. Naša kompanija već dugo prati zahteve energetski održive budućnosti i marljivo radi na povećanju obnovljivih energetskih kapaciteta. Kroz učešće u realizaciji i izgradnji nekoliko stotina megavata instaliranih kapaciteta, u oblastima hidroenergije, vetroenergije, energije biomase, mi smo već postali važno ime na regionalnom i evropskom tržištu u ovoj oblasti – rekao je Torbica.

Elnos Grupa je izgradila elektroenergetske elemente koji su okosnica vetroparka Čibuk 1 od 158 MW (Foto: Elnos Grupa)Elnos Grupa je izgradila elektroenergetske elemente koji su okosnica vetroparka Čibuk 1 od 158 MW
U razgovoru je izdvojio nekoliko projekata koji su u proteklim godinama Elnos Grupu stavili na veoma značajno mesto evropske i regionalne OIE mape, a to su učešće u: izgradnji HVDC sistema NordLink, energetske veze za razmenu električne energije dobijene iz isključivo obnovljivih izvora između Nemačke i Norveške, izgradnji hidroelektrane Búrfell 2 (100 MW) na Islandu, koja se odvijala stotinu metara ispod slojeva vulkanskog tla, montaži GIS 245/132/12 kV postrojenja za najveću islandsku geotermalnu elektranu Krafla (60 MW), izgradnji 35/400 kV trafostanice i 2×400 kV dvosistemskog dalekovoda za najveći vetropark na Balkanu - Čibuk 1 (158 MW), revitalizaciji HE Zvornik (125 MW), kojom je instalisana snaga agregata ove hidroelektrane povećana za 30%.


- Za svaki ozbiljan poslovni iskorak neophodno je da uvek težite boljim i naprednijim rešenjima. Kao kompanija specijalizovana za inženjering u elektroenergetici, koja poseduje visok nivo ekspertskih znanja, konstantno ulažemo u kadrove i nove tehnologije. Upravo to je jedan od razloga zašto svake godine pomeramo granice poslovanja i postižemo nove uspehe – navodi Torbica.


Potencijali BiH su velika šansa za ulaganja

Ovogodišnji SET je stavio akcenat na teme koje imaju za cilj da promovišu nove pravce razvoja energetike u regionu, a Elnos Grupa je kompanija koja je jedan od internacionalnih lidera koji grade održivu energetsku budućnost.

- Važno je istaći da BiH, zemlja domaćin ovog samita, poseduje hidro i vetro potencijal kakve ima malo ko u Evropi. Ovako veliki obnovljivi energetski resursi su tema koja nikada ne gubi na svojoj aktuelnosti. Pravo je vreme za realizaciju što više OIE projekata, stvaranje novih radnih mesta i bolje energetske perspektive za celu regiju. Posedujemo veliko bogatstvo koje je veoma ozbiljna privredna prilika i trenutak je da uđemo u još ozbiljnije investicione cikluse. Upravo zato nam je posebno drago što ove godine aktivno učestvujemo u okviru panela pod nazivom "Investicioni ciklusi - gradnja novih energetskih kapaciteta". Biće to odlična prilika da sa učesnicima podelimo svoja iskustva i vizije na ovu temu - istakao je Torbica.

Samit energetike SET 2021 se u organizaciji Elektroprivrede RS i firme SET održava 20. i 21. maja, uz pokroviteljstvo Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vlade RS i kompanije Končar, uz generalno sponzorstvo kompanije Elnos Group i podršku Infinity group i kompanije Dwelt.

Portal eKapija je medijski pokrovitelj Samita energetike Trebinje 2021.

Teodora Brnjoš
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.05.2024.  |  Energija, Finansije

Italijanski kredit od 100 mil EUR za dekarbonizaciju u EPS-u

Pet sporazuma biće potpisano na Poslovnom forumu u Trstu, a prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih tamošnjih razvojnih banaka, CDP, odobriće Elektroprivredi Srbije (EPS) kredit od 100 mil EUR za proces dekarbonizacije. Takođe, predviđen je i sporazum između Telekoma i italijanske kompanije Sace, specijalizovane za podršku domaćim preduzećima, posebno malim i srednjim, koja žele da rastu u Italiji i na globalnom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.