NavMenu

Volite li Bramsa u kombinaciji sa Mocartom? - Novi koncert na kamernoj sceni Beogradske filharmonije

Izvor: eKapija Sreda, 21.04.2021. 11:40
Komentari
Podeli
(Foto: Nemanja Jovanović)
Novi koncert na kamernoj sceni Beogradske filharmonije zakazan je za četvrtak i petak, 22. i 23. aprila (Sala BGF od 19 časova). Nastupaju filharmoničari okupljeni u kvartet i kvintet, a na progamu su dela Mocarta i Bramsa.

Koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović će zajedno sa svojim koleginicama Selenom Jakovljević (violina), Ivanom Uzelac (viola) i Katarinom Stanković (violončelo) izvesti Mocartov Gudački kvartet br. 15. Program zaokružuje Bramsov Klarinetski kvintet op. 115, sa klarinetistom Veljkom Klenkovskim.

- Imamo sreću da sviramo kompozicije koje smo oduvek želeli ali za koje, u regularnim uslovima, nismo imali prilike. Malo je neobično reći, ali prezadovoljni smo ovom sezonom koja je zahtevala prilagođavanje. Mogu ponosno da kažem da filharmoničari iz nje izlaze u top formi sa velikim brojem izvedenih koncerata. Svirali smo dosta kamerne muzike idealne za naše usavršavanje, zatim težak orkestarski program i to po nekoliko puta. Ali najvažnije od svega je da se sjajno provodimo i da smo sezonu iskoristili maksimalno - kaže Miroslav Pavlović, koncertmajstor.
(Foto: Nemanja Jovanović)

Muzičari izvode dve stilski veoma različite kompozicije. Za Mocartov Kvartet je karakteristično da je nastao u stabilnoj i spokojnoj fazi njegovog stvaralaštva, nažalost, možda i jedinom srećnom periodu kompozitorovog života. Posebno je interesantan drugi stav u kome se čuju nagle, dramatične i uzbudljive promene raspoloženja zato što je Mocart tada bio u iščekivanju svog prvog deteta i vesti koje će stići iz druge sobe. Pored ovog remek-dela, publika će imati priliku da uživa u Bramsovom Kvintetu, delu gustih i dugih fraza ali i mađarskog šmeka, nastalo upravo po uzoru na Mocartovu kompoziciju istog žanra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.