NavMenu

16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture BINA od 22. aprila do 20. maja

Izvor: eKapija Utorak, 20.04.2021. 15:18
Komentari
Podeli
Milenija Marušić, Danica Jovović Prodanović i Tanja Damljanović Konli (Foto: KomunikArt)Milenija Marušić, Danica Jovović Prodanović i Tanja Damljanović Konli
Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA biće održano od 22. aprila do 20. maja 2021. u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodišnjeg BINA programa je Beogradska škola stanovanja, koja svojom širinom obuhvata brojne podteme (urbanistička rešenja, stambene sklopove, javne prostore, zelene površine, saobraćajna rešenja i komunikaciju, prateće funkcije, organizaciju stana, konstruktivne sklopove, materijalizaciju, detalje...) bliske kako stručnjacima, tako i najširoj publici i neposrednim korisnicima tj. stanarima.

Na konferenciji za medije povodom predstojećeg izdanja manifestacije, u Dvorani Kulturnog centra Beograda su govorili Danica Jovović Prodanović, članica autorskog tima BINE, Tanja Damljanović Konli, autorka izložbe "Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. Kompleksnost ideja" i Milenija Marušić, autorka vizuelnog podsetnika "Naselje Cerak vinogradi - kulturno dobro Republike Srbije". Ove izložbe biće deo programa otvaranja manifestacije 22. aprila u 19 sati, u Likovnoj galeriji i Beoizlogu Kulturnog centra Beograda, navedeno je u saopštenju.

Danica Jovović Prodanović, članica autorskog tima Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, istakla je ključne tačke ovogodišnjeg programa manifestacije i navela da će izložba posvećena Beogradskoj školi stanovanja biti produžena do 3. juna.

- Na izložbi će biti i prateći televizijski i filmski program. Gostovaće nam film "Ono od čega su snovi napravljeni", što je ono o čemu se često radi u arhitekturi, i tri televizijske emisije koje govore o iskustvima života i izgradnje na Novom Beogradu - dodala je Jovović Prodanović.

Tanja Damljanović Konli govorila je o istorijskoj pozadini izložbe "Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. Kompleksnost ideja":

- Beogradska škola stanovanja je bila jedan zbir umova od kojih su neki radili na Arhitektonskom fakultetu, a neki u drugim institucijama, u kojima se stanovanje proučavalo kao najvažnija tema moderne arhitekture. Upotrebna vrednost stana, kako je govorio profesor Mate Bajlon, ne podrazumeva prost zbir kvadrata nego dubinu ideje o tome kako ćete zamisliti i koncipirati mesto za budućeg stanara, koji je u tom trenutku bio poštovan.

Milenija Marušić, autorka Vizualnog podsetnika "Naselje Cerak vinogradi - kulturno dobro Republike Srbije", osvrnula se na trenutni status ovog naselja, kao na ključnu temu ovog programa:

- Na ovoj BINI Cerak predstavlja jedno zvono za uzbunu, vodeći se činjenicom da se o naselju koje ima ovakav status ne vodi uopšte briga, da se ne održava i urušava. U odluci o proglašenju naselja za kulturno dobro stoji da je Cerak prvo ekološko naselje u Beogradu, koje je na najbolji način simbioza prirodnog i građenog. Kada smo naselje radili 1977. godine, ekologija je bila retka, a danas je najskuplja svetska reč, pa nekako računamo da će taj ekološki status naselja malo da mrdne i pokrene celu situaciju.

BINA se održava uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja RS, Inženjerske komore Srbije i Austrijskog kulturnog foruma, uz podršku brojnih partnera i prijatelja manifestacije.

Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma, o dugogodišnjoj podršci ovoj manifestaciji je rekao:

- Veoma sam srećan što se BINA održava i ove godine. Naše partnerstvo je dugoročno i uvek smo srećni kada primetimo veze u arhitekturi između naše dve zemlje. Zadovoljstvo nam je da potenciramo na dijalogu o važnim tekućim pitanjima urbanizma i održivog razvoja zelenih pokreta u socijalnom stanovanju. Zadovoljstvo nam je što ćemo ove godine moći makar da prikažemo film, uz nadu da će sledeće godine ponovo fizički biti prisutne austrijske arhitekte i eksperti u Beogradu.

BINA se ove godine realizuje kroz četiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata - izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja. Svi programi BINE su besplatni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.