NavMenu

Srpski dronovi za inostrana tržišta - Kompanija PR-DC razvija nove generacije letelica

Izvor: eKapija Ponedeljak, 19.04.2021. 13:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iSam iSmile/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija PR-DC osnovana je u julu prošle godine kao porodična firma inženjera mašinstva čija je ideja da u Srbiji proizvode bespilotne letelice, ali i opremu za dronove i robote. Iza kompanije stoje dve generacije porodice Petrašinović, a nedavno je ozvaničena i saradnja sa Mašinskim fakultetom u Beogradu.

- Naši roditelji, takođe inženjeri mašinstva, u ovom su poslu više od 30 godina, ali naša zajednička kompanija pod ovim imenom nije još proslavila prvi rođendan. Trenutno brojimo 11 zaposlenih uz još desetak saradnika i mnogo angažovanih kompanija sa kojima radimo na konkretnim proizvodima - kaže za eKapiju Miloš Petrašinović, vazduhoplovni inženjer, suvlasnik kompanije i asistent na katedri za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Delatnost kompanije je proizvodnja vazdušnih i svemirskih letelica i odgovarajuće opreme, razvoj letelica, opreme za letelice i različitih robota.

- Priroda našeg posla, pa i nauka sama po sebi, oblast je koja ne poznaje baš striktne granice. Tako da, mi u PR-DC-ju znamo da napravimo na primer i mlazna odela i još mnogo inovativnih proizvoda. Najbitnije je imati znanje i ideju, a uz ovakav tim ljudi kakav naša kompanija ima, zaista je moguće stvoriti mnogo različitih proizvoda - ističe Petrašinović.

Da bi se jedan dron ili neka druga letelica proizvela, osim ideje i znanja potrebno je i vreme. Tako da je PR-DC trenutno najvećim delom u fazi razvoja novih dronova i njihove proizvodnje.

- Inostrana tržišta će svakako biti u našem fokusu. Kada smo se odlučili da svi porodično osnujemo PR-DC, naša namera je bila da dođemo do svih krajeva sveta, ali iz Srbije. Tokom studija, imali smo priliku i ponude za zaposlenja širom Evrope, u nekim od najprestižnijih kompanija i naučnih instituta. Međutim, mi smo zaista verovali u sebe i još tada smo znali da 21. vek sa sobom nosi mnogo noviteta, a jedan od njih je upravo inovativno preduzetništvo. To znači da danas više nije toliko važno u kom kraju sveta se nalazite, ukoliko su vaši proizvodi inovativni i konkurentni - priča naš sagovornik.

Cilj koji su pred sebe postavili je da obogate ponudu razvijenih proizvoda na tržištu i razvijaju nove.

- Neki od njih su bespilotne letelice sa obrtnim krilima i električnim izvorom energije koje imaju nosivost 1, 20, 100 i 250 kg. Zatim sistem za obuku pilota i letelice sa fiksnim krilima za specijalne namene, kao i dalji razvoj letelica na hibridni pogon za misije za koje je potrebno duže trajanje leta - kaže Petrašinović.
Direktorka Tijana Petrašinović Mileta potpisuje sporazum o saradnji u ime kompanije PR-DC (Foto: PR-DC/ Privatna arhiva)Direktorka Tijana Petrašinović Mileta potpisuje sporazum o saradnji u ime kompanije PR-DC


Saradnja sa Mašinskim fakultetom

Nedavno je kompanija potpisala sporazum sa Mašinskim fakultetom u Beogradu kojim je predviđeno zajedničko nastupanje fakulteta i kompanije na različitim projektima i međunarodnim konferencijama, udruženo istraživanje i učešće u modifikaciji obrazovnih programa.

- To je praktično institucionalizacija saradnje sa našom matičnom kućom, iako mi već godnama unazad zaista imamo jaku povezanost. Ja sam i asistent na Mašinskom fakultetu, uključen sam u predavanja i zaista znam koliko je praksa za ovu oblast bitna. Pored studenata koji će dolaziti na praksu u našu kompaniju, tu je takođe i mogućnost zajedničkog rada na razvoju proizvoda sa dostupnim laboratorijama, udruženi nastupi na konferencijama, seminarima - navodi Petrašinović.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.