NavMenu

Ostavka direktora Danske banke zbog optužbi za pranje novca

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 19.04.2021. 12:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: igorstevanovic/shutterstock.com/)Ilustracija
Generalni direktor Danske banke Kris Vogelcang podneo je danas ostavku nakon što su ga holandske vlasti imenovale kao osumnjičenog u istrazi za kršenje propisa o pranju novca dok je radio u holandskoj ABN Amro banci.

Vogelcang, koji je bio na visokim funkcijama ABN Amro banci sa sedištem u Amsterdamu između 2000. i 2017. godine, rekao je da je veoma iznenađen odlukom holandskih vlasti, dodajući da njegov status osumnjičenog ne podrazumeva da će biti optužen, prenosi Rojters.

- Međutim, s obzirom na specifičnu situaciju u kojoj se nalazi Danska banka i aktuelni pojačani nadzor nad bankom ne želim da spekulacije o meni budu na putu njenom daljem razvoju - rekao je on.

Vogelcang je preuzeo kormilo Danske banke u junu 2019. godine, u vreme kad se ona našla u središtu jednog od najvećih svetskih skandala vezanom za pranje novca, u iznosu od 200 mlrd EUR (239 mlrd USD) u sumnjivim transakcijama koje su obavljane preko njene estonske filijale između 2007. i 2015. godine.

Njegov zadatak je bio obnovi poverenje investitora i kupaca u banku, koja je još uvek pod istragom vlasti u Danskoj, Sjedinjenim Državama, Estoniji i Francuskoj.

Iz holandske ABN Amro banke danas su zasebno saopštili da su postigli nagodbu od 480 mil EUR (574 mil USD) sa tužiocima u Holandiji u vezi s optužbama za pranje novca, što će se odraziti na njen poslovni rezultat u prvom kvartalu, dodaje Rojters.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.