NavMenu

Biološki fakultet dobija novu zgradu - Još 13 projekata predloženo za finansiranje iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope

Izvor: eKapija Petak, 16.04.2021. 14:24
Komentari
Podeli
Nova zgrada tri fakulteta u Beogradu (Foto: Screenshot / ZAP d.o.o.)Nova zgrada tri fakulteta u Beogradu
Nastavak ulaganja u infrastrukturne objekte u oblasti visokog obrazovanja, među kojima je i Biološki fakultet, najavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, saopšteno je iz Vlade.

- Naš plan je da izgradimo novu zgradu Biološkog fakulteta - objasnio je on i dodao da će biti završen i objekat čija je izgradnja počela 1995. godine u Botaničkoj bašti, i koji bi trebalo da postane Prirodnjački centar i nosi ime po našem naučniku Josifu Pančiću.

Pored nove zgrade Biološkog fakulteta i završetka Botaničkog instituta, još 13 projekata je predloženo za finansiranje iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope.

Naime, reč je o novoj zgradi Fakulteta muzičke umetnosti i proširenju postojećih kapaciteta Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Elektrotehničkog fakulteta i kampusa tehničkih fakulteta, kao i o novoj zajedničkoj zgradi Geografskog i Fakulteta bezbednosti.

U planu je i adaptacija Fakulteta političkih nauka i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, ali i fakulteta u drugim univerzitetskim centrima – Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović rekao je da ova ustanova ima približno 1.600 aktivnih studenata, a da se godišnje upiše približno 230 studenata.

On je naveo da će se izgradnjom nove zgrade Biološkog fakulteta, koja se planira u okviru Biomedicinskog kampusa, stvoriti uslovi za rad studenata i nastavnika, što će privući nove kompanije i tehnološke parkove.

Pančićev centar

Završetkom izgradnje objekta koji se nalazi u Botaničkoj bašti, Srbija bi dobila jedinstvenu celinu i veoma reprezentativan prostor namenjen ekološkom obrazovanju predškolske i školske dece i studenata.

Kako je predviđeno, u njemu će, između ostalog, biti prostor za edukaciju talentovanih učenika za biologiju i prirodne nauke, herbarijum, galerijski prostor sa edukativnim sadržajima namenjenim posetiocima.

Izgradnja tog objekta počela je 1995. godine, a na objektu bruto površine 1.600 metara kvadratnih završeni su grubi građevinski radovi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.