NavMenu

Uskoro tender za rekonstrukciju baroknih fasada u Sremskim Karlovcima

Izvor: RTV Petak, 16.04.2021. 09:42
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandra Kekić / eKapija)
Kako bi se vratio stari sjaj Sremskih Karlovaca, barokne fasade u starom jezgru grada biće rekonstruisane. Devetnaest kuća koje svedoče o životu i radu velikih imena srpske istorije dobiće ove godine novi izgled.video icon

Barokna fasada kuće u Sremskim Karlovcima u kojoj su živeli Vuk Stefanović Karadžić, Jovan Jovanović Zmaj, Uroš Predić i Svetozar Miletić dobija nov izgled. U saradnji sa Pokrajinskom vladom i Sekretarijatom za kulturu, Opština Sremski Karlovci rekonstruisaće 19 fasada kuća koje predstavljaju značajno istorijsko i kulturno nasleđe.

- Nas narednih nedelja očekuje raspisivanje javne nabavke za izvođače. Pored ove fasade na Trgu Branka Radičević 3, rekonstruišemo kuću i porodice Sabov. Dakle, kuću osnivača Karlovačke gimnazije i nadamo se da će se to tokom proleća završiti da bi u toku te građevinske sezone, leto-jesen sami radovi bili obavljeni - kaže Aleksandar Stojkečić, predsednik Opštine Sremski Karlovci.

Sa ciljem vraćanja starog i nadaleko prepoznatljivog sjaja Sremskih Karlovaca trenutno se obnavlja Patrijaršijski dvor, a svoj doprinos sjaju daće i rekonstruisana fasada Saborne crkve.


- Cilj je da se Karlovci obnove, rekonstruišu, da im se vrati stari sjaj, zbog same te vrednosti tih objekata zgrada, ljudi i ustanova koji se ovde nalaze, ali isto tako to je jedan razvoj jedne opštine, to j kultura, to je to nasleđe koje moramo da stavimo u pogon, da tako kažemo, da proizvodimo za budućnost jednu novu vrednost - dodaje Stojkečić.

Pored novih i šarenijih fasada, Karlovčani ističu da će turiste, kao i do sada, privući jedinstvena priroda Stražilova, kao i muzeji i riznica. Sremski Karlovci će biti nezaobilazna stanica mnogih i kada opet krenu tradicionalni festivali u tom mestu, te svi sa nestrpljenjem očekuju Grožđebal i Festival kuglofa.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.