NavMenu

Osnovcima u Milićima potrebno uređenije školsko dvorište i bolja didaktička oprema - Predškolski uzrast prva saznanja stiče u vrtiću Poletarac

Izvor: eKapija Petak, 16.04.2021. 08:25
Komentari
Podeli
OŠ Aleksa Jakšić (Foto: Opština Milići)OŠ Aleksa Jakšić
Rad osnovne škole u Milićima, koja datira od 1909. godine do danas, mijenjao se u mnogim aspektima. Neki od njih odnose se na organizaciju rada škole, prostor, materijalnu opremljenost, nastavni kadar, nastavni plan i program, kao i u odnosu na paradigmu obrazovanja na ovim prostorima u cjelini.

- Neki od predmeta koji su se izučavali 1926. godine bili su: Nauka o vjeri i moralu, Srpskohrvatski- slovenački jezik, Račun sa geometrijskim oblicima, Lijepo pisanje, ručni rad-muški i ženski itd. Rad sekcija, kada se uzme u obzir vremenska distanca od sto godina je bio naročito bogat ranije – ističe za eKapiju Jovan Zekić, vršilac dužnosti direktora Osnovne škole Aleksa Jakšić u Milićima.

Pad broja učenika, uloga roditelja, inovacije i digitalizacija u vaspitno-obrazovnom procesu su još neke od promjena koje su u mnogome mijenjale rad škole, dodaje Zekić i navodi da danas osnovna škola u Milićima u svojoj strukturi ima centralnu školu i tri područne škole: PO Derventa, PO Dubnica i PO Skugrići koje bilježe tendenciju pada broja učenika.

Radi se u dvije smjene, a broj učenika u školskoj 2020. bio je 513. Trenutno se nastava, usljed koronakrize odvija putem sredstava elektronske komunikacije i nastavni kadar se trudi da ostvari ishode učenja, onoliko koliko to dozvoljava ovakav način rada.

- Školski objekti su solidno opremljeni. Ono što nedostaje i što bi u mnogome unaprijedilo nastavni proces je didaktička oprema i učila za kabinetsku nastavu. Informatička opremljenost je adekvatna. Sredstva rada stručnih saradnika kao i namještaj bi se mogao obnoviti. Svake školske godine se trudimo da realizujemo molersko-farbarske radove u različitim objektima centralne i drugih škola, kako bi prostor bio uredan. Prošle godine sa podrškom Vlade RS adaptiran je krov, stolarija i fasada u PO Dubnica, dok je centralna škola adaptirana 2013.– kaže Zekić i dodaje da bi uređenje školskog dvorišta kompletiralo ambijent rada i učenja u školi, ali i promocija njenog rada u lokalnoj zajednici, kao i podrška osnivača.

Vrtić Poletarac (Foto: JP Poletarac)Vrtić Poletarac

Zekić ističe da je vizija osnovne škole, i pored uslova u kojima se odvija nastavni proces u većini manjih mjesta u RS, obezbjeđivanje podrške svakom pojedinačnom učeniku i unapređenje inkluzivne kulture u školi, kao i jačanje njene vaspitne uloge.

- Stručno usavršavanje nastavnog kadra trebao bi da bude jedan od prioriteta. Projekat uređenja školskog dvorišta i unapređenje materijalno-tehničkih uslova rada u centralnoj školi – navodi Zekić potrebne radove koji će nastojati uraditi u narednom periodu.

Vrtić Poletarac želi oformiti novu grupu

Predškolska javna ustanova Poletarac u Milićima počela je 1997. sa realizacijom tročasovnog igraoničkog programa uz pomoć Save the Children organizacije.


- Zgrada je bila devastirana, oštećeni krov je godinama prokišnjavao ali se i pored takvih uslova odmah prijavilo 87-oro dece - Ljubinka Savić, direktorica Poletarca i dodaje da su registrovani pod nazivom JU Poletarac 1998. i tek tada su, i dalje u vrlo lošim uslovima, počeli sa cjelodnevnim boravkom, a finansiranje ustanove je preuzela lokalna zajednica.

Vrtič Poletarac (Foto: JP Poletarac)Vrtič Poletarac
Španska organizacija prosvjetnih radnika Mesters per Bosnia je renovirala objekat JU Poletarac 2004. i time značajno poboljšala uslove za boravak djece. Kapacitet vrtića trenutno je oko 100 djece i to, kako navodi Savić, prostorno zadovoljava potrebe stanovništva Milića.

Zahvaljujući UNICEF-u i UNDP-u zamijenjen je namještaj u cijelom objektu i nabavljen kotao na pelet.

- Prošle godine je Vlada Republike Srpske donirala sredstva za zamjenu stolarije. Ovim aktivnostima značajno je poboljšana energetska efikasnost. Neophodno je unutrašnje krečenje objekta i uređenje dvorišta – ističe Savić i dodaje da u narednom periodu treba raditi na otvaranju još jedne grupe, kako bi se veći broj djece obuhvatio organizovanim vaspitno obrazovnim procesom.

- Potrebno je samo obezbijediti sredstva za vaspitače, jer već imamo zainteresovane roditelje i prostor – pojašnjava Savić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.