NavMenu

Srpski inovatori na sajmu u Moskvi - Rotacioni parking servis mogao bi da se nađe i na ruskom tržištu

Izvor: B92 / RINA Četvrtak, 15.04.2021. 16:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: redstone/shutterstock.com)Ilustracija
Inovativne kompanije iz Čačka osvetlale su obraz grada na Moravi, ali i čitave Srbije na Međunarodnom sajmu inovacija održanom krajem marta u Moskvi.

Da naša zemlja ide u rame uz rame sa svetski priznatim imenima u svetu tehnologije pokazuje i Plazmeteh čiji menadžment se iz glavnog grada Rusije vratio sa pet zlatnih medalja i šest plaketa.

- Predstavljali smo inovativna rešenja i tehnologije, a stručna međunarodna komisija ocenjivala je nivo inovativnosti kompanija. Pred njih smo izašli sa rotacionim parking sistemom, kao i mašine za proizvodnju ploča od ekoloških materijala. Zadovoljni smo onim što smo pokazali, a u prilog tome ide i činjenica da je na naš štand uvek bio pun. Sklopili smo kontkate sa ozbiljnim klijentima, pa je moguće poslovanje na novom ruskom tržištu - rekao je za RINU Branimir Plazinić, vlasnik kompanije Plazmateh.

Osim ove, nagrade u Moskvi osvojila je i kompanija Natura Eko, a obe posluju uz podršku Naučno tehnološkog parka u Čačku, koji je otvoren prošle godine. Svojim rezultatima daju podstrek i ostalim članicama, da je uspeh moguć i na svetskom nivou.

- Sajam Arhimed u Moskvi podržavaju emintene međunarodne organizacije, Savezna služba za intelektualno vlasništvo, Vlada Moskve, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, državni i privatni univerziteti. I zato je ovaj uspeh čačanskih kompanija jako važan. Njihovi rezultati su na najbolji mogući način predstavljeni i van granica naše zemlje, a samim tim otvorene su im i nove mogućnosti poslovanja. Osnivači ovih inovativnih kompanija su mladi ljudi, a Naučno tehnološki park u Čačku pokazao se kao dobra platforma za njihov dalji razvoj - izjavio je Mirko Pešić v.d. direktora NTP u Čačku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.