NavMenu

Nemci oživeli kupreški Dolomit - Sledi transformacija preduzeća, najavljena proizvodnja 300.000 tona različitog programa mikrofrakcija

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.04.2021. 14:29
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey Gerashchenko/shutterstok.com)
Firma Dolomit iz Kupresa, koja se bavi eksploatacijom i preradom kamena, na dobrom je putu da krene u smeru novog i drugačijeg rada i poslovanja, koje bi trebalo da donese dobre rezultate, na zadovoljstvo vlasnika, zaposlenika i uopšte lokalne zajednice, piše Večernji list BiH.

Nakon dugih i detaljnih istraživanja, upoznavanja i pregovaranja, nemačka grupacija Brilliant 3221 GmbH iz Berlina kupila je Dolomit i preuzela upravljanje i daljnje poslovno vođenje firme. U nedelju su u Kupres došla četvorica radnika iz grupacije Brilliant 3221 GmbH iz Berlina, na čelu s direktorom Janom Weverom, i jučer provela prvi radni dan na poslu u Dolomitu.

- Pokrenuli smo postojeća proizvodna postrojenja, sve je u funkciji i uspešno je započelo, međutim, eksploataciju kamena smo odložili jer je na kamenolomu sneg od 40 do 50 cm. Nastavićemo čim se vremenske prilike poprave. Plan je da se nastavi sa dosadašnjom proizvodnjom, razgovaraće se sa dosadašnjim i novim kupcima - kaže Tomislav Bagarić, dosadašnji direktor i jedan od 13 dosadašnjih vlasnika Dolomita, koju su u privatizaciji kupili 2000. godine. Bagarić je na čelu Dolomita bio 28 godina, a sada će biti glavni savetnik novog direktora Dolomita Jana Wevera.

Dodaje kako sada sledi razdoblje transformacije, nemački partneri i vlasnici odlučiće kojim tempom i koliko će se radnika zaposliti.

- Bili smo klasična betonara, radili tzv. grube frakcije za nasipe, za betonare, uglavnom na području Duvna i Livna, a novi partner će raditi program mikrofrakcija: za žbuke, veštački kamen, keramičke lepkove i za neke druge primene. Dve godine pripremali smo za nemačke partnere dokumentaciju, za probu smo izbušili 700 metara u dubinu kako bismo se uverili da naš kamen ima kvalitet i kvantitet. Oni su to potvrdili i to je bio temelj za potpisivanje ugovora. Naši partneri obećali su da će uložiti dodatna finansijska sredstva koja će doneti nova zapošljavanja - objašnjava Bagarić.


Prema poslovnom planu, proizvodiće se 300.000 tona različitih proizvoda iz programa mikrofrakcija, veći deo ići će u izvoz, a ostali na tržište BiH. Za to će biti potrebno instalirati nova, savremena proizvodna postrojenja.

- Posao će dobiti naši mladi ljudi koji žele da rade, a siguran sam kako će nova firma osigurati vrhunske plate i zaradu kojom će biti zadovoljni - tvrdi Bagarić.

Poduzeće Dolomit postoji već 80 godina, do rata je zapošljavalo do 150 radnika, a donedavno, pre nemačkog preuzimanja, imalo je 30-ak zaposlenih. Vlada Hercegbosanske županije je u februaru odobrila prenos stopostotnog vlasničkoga udela u privrednom društvu Dolomit Kupres na nemačku grupaciju Brilliant 3221 GmbH iz Berlina. Direktor Wever najavio je kako je plan da se u sledećih pet godina uloži 10 do 15 mil EUR i zaposli oko 50 domaćih radnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.