NavMenu

Noćni klubovi i barovi traže od države pomoć u visini jednomesečnog prometa

Izvor: Danas Četvrtak, 15.04.2021. 10:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pohvalio se juče na društvenim mrežama da će novosadski ugostitelji biti oslobođeni plaćanja pune ili dela naknade za zauzeće javne površine. Naime, potpuno oslobođeni ovog plaćanja od 1. aprila do kraja godine biće ugostitelji koji imaju lokale na platou Spensa.

Osim toga, dogovoreno je i oslobađanje 50% zakupa poslovnih prostora kod Uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove i to za period od 1. januara do 1. jula ove godine.

Ova vest stiže dan nakon što su ugostitelji, podržani muzičarima, napravili protest u prestonici tražeći da im država pomogne da prežive krizu izazvanu epidemijom u kojoj su među najvećim gubitnicima u privredi.

- Mi za sada nismo dobili ništa, izgleda da smo nepodobni. Na naše zahteve niko nije odgovorio i to je poražavajuće - kaže za Danas Miša Relić, predsednik Udruženja noćnih klubova i barova.

Osim kafića po centralnim gradskim zonama većina ugostitelja, napominje on, ne može da funkcioniše.

- Smanjene su gradske rente, nećemo ih plaćati 1,5 godinu, ali plaćamo godinu dana unazad. To je kompenzacija i za to se zahvaljujemo, ali to nije masovna pomoć, jer to ne rešava problem 90% ljudi. Glavni problem je što mi tražimo konkretnu pomoć celoj branši. Tražimo da se ne blokiraju računi firmama, da ne seku struju ugostiteljskim objektima - ističe Relić.

On napominje da kafići i restorani rade sa mizernim kapacitetima i da ne zna kome pada na pamet da dozvoli da se seče struja, bar do momenta kada dođu do toga da mogu da rade u normalnom kapacitetu. Relić kaže da se po Srbiji masovno seče struja ugostiteljima koji ne rade.

- Meni su juče, na dan protesta, blokirali račun zbog duga druge firme, a ta druga firma 13 meseci ne radi. Besmisleno je u ovakvim situacijama blokirati račune, treba da nas puste da preživimo i kada počnemo da radimo da se naplaćuje sve što treba - naglašava sagovornik Danasa.

Zahtev ugostitelja koji će za nekoliko dana ponovo na ulice ukoliko im država ne izađe u susret i pomogne jeste da, kaže Relić, svim firmama kojima je zabranjeno poslovanje, ivent centrima, noćnim klubovima, barovima daju 12% prometa iz 2019, odnosno od 1. aprila te godine do 1. aprila naredne.

- Kada dobijemo tih 12% mi ćemo imati otprilike taman toliko novca da platimo račune koje nam je država izdala za taj period. Tako da ne razumem zašto se sve ovo događa i ja sam očajan što sam morao da organizujem protest i što ćemo morati to ponovo da radimo - napominje Miša Relić.


Kragujevac

Raniji protesti u Kragujevcu su delimično urodili plodom, jer je Gradsko veće produžilo u februaru paket mera ekonomske podrške lokalnoj privredi i to na celu ovu godinu. Taj paket mera je prethodno donet u septembru, ali je s obzirom na nove talase epidemije njegova primena produžena do kraja 2021.

Paketom mera kojim su obuhvaćeni, pored ugostitelja i vulkanizeri, autolakireri, automehaničari, ali i druge zanatlije previđeno je da svi oni koji su zakupci lokala u gradskoj svojini budu oslobođeni plaćanja kirije. Osim toga, kragujevačke vlasti su omogućile i značajno smanjenje firmarina i ostalih usluga koje grad naplaćuje. Ovakvim odlukama prethodilo je više masovnih protesta kragujevačkih ugostitelja.


Niš

U Nišu ima 550 ugostiteljskih objekata, sa približno 6.000 zaposlenih, a kriza zbog epidemije virusa korona i njih je dovela do ruba egzistencije. Pre nekoliko dana, kako su prenele Južne vesti, odbornik gradske Skupštine Miodrag Stanković rekao je da vlasnike ugostiteljskih objekata u Nišu treba osloboditi plaćanja naknade za zakup javnih površina za bašte i plaćanja kirije za prostor u vlasništvu Grada, kao i plaćanja naknade za izradu uslova za zakup javnih površina, a porez na imovinu makar prepoloviti i reprogramirati.

Pre toga, krajem 2020. Grad Niš je oslobodio ugostitelje-zakupce gradskih lokala polovine plaćanja zakupa od 1. januara do 1. maja naredne godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.