NavMenu

Borska Jama nije zatvorena - Zijin Copper zaustavio izgradnju ventilacionih okana za rudnik, zaštitiće ljude od buke

Izvor: eKapija Sreda, 14.04.2021. 17:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: TTstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Reagujući na predstavke građana, koji žive u blizini mesta gde treba da budu izgrađena nova ventilaciona okna za rudnik Jama u Boru, a i po nalogu nadležne rudarske inspekcije, Serbia Zijin Copper zaustavila je ove pripremne radove. Radovi su obustavljeni prvenstveno zbog buke koja smeta meštanima, pošto je reč o nadzemnim poslovima, dok se eksploatacija rude bakra u rudniku Jama nesmetano odvija duboko pod zemljom.

Pripremni radovi za izgradnju novih ventilacionih okana za ovaj rudnik nemaju nikakvu direktnu vezu sa rudarenjem u Jami, jer ono nikoga ne ugrožava, navedeno je u saopštenju.

- Uložili smo, a ulažemo i dalje ogromne napore da otklonimo decenijske probleme koji datiraju iz perioda rada nekadašnjeg RTB-a Bor. Moramo zaštititi od buke porodice koje žive u blizini ventilacionih okana koja treba da budu izgrađena. Ona se postavljaju blizu naseljenih mesta i zbog toga je važno da sa ljudima razgovaramo i u kampanji "od vrata do vrata" ih pitamo šta to kompanija može za njih da uradi, a da ih ni na koji način ne ugrožava. Takođe, jedino u neposrednom kontaktu sa građanima možemo saznati šta im, osim buke, smeta i kako da to popravimo. A, kompanija je spremna da uloži u to. Ekologija i zdravlje građana naročito su nam važni i zato će poseban akcenat biti na bezbednosti i zdravlju ljudi i zaštiti životne sredine - kazao je direktor Jian Ximing.

Ventilaciona okna, kao neophodan sastavni deo rudarskih instalacija, postoje u svim rudnicima sa podzemnom eksploatacijom i imaju ulogu da obezbede bolje radno okruženje i dobar kvalitet vazduha za rudare. Zbog toga Serbia Zijin Copper, radi bolje cirkulacije vazduha u borskoj Jami, treba da izgradi jedno novo servisno i tri ventilaciona okna, pojašnjava se.

- Novo servisno okno je tik pored starog, kod upravne zgrade rudnika Jama, i ono će služiti za servisiranje dubljih delova rudnika. Tri ventilaciona okna, za ulazak i izlazak vetrene struje, biće izgrađena iznad gradske Bolnice i u naseljima Kormaroš i Zmajevo. Sva četiri tornja montažnog su tipa i služe kao postolje za opremu u oknima. Postavljena su u sklopu pripremnih aktivnosti i predstavljaju zaštitu prilikom izgradnje okana na zemljištu koje je u vlasništvu kompanije. Sve aktivnosti koje prate njihovu izgradnju sprovode se u skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu zaključenim sa Republikom Srbijom i uz strogo poštovanje srpskih zakona - dodaje se.

Delegacija Rudnika bakra Bor, u čijem sastavu posluje rudnik Jama, već razgovara sa predstavnicima mesnih zajednica, na čijim teritorijama su postavljeni samo tornjevi za ventilaciona okna koja u budućnosti treba da budu izgrađena.

Serbia Zijin Copper je od početka 2019. do kraja 2020. godine u zajednički projekat sa Vladom Republike Srbije investirala oko 700 mil USD, od čega je gotovo 75 mil USD uloženo u ekologiju i zaštitu na radu. U ove oblasti rada je za 2021-2022. planirano ulaganje dodatnih 20 mil USD, zaključuje se.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.