NavMenu

Ruska kompanija Sinara-Transportne mašine poslala pismo o namerama za kupovinu Laste?

Izvor: Blic Sreda, 14.04.2021. 12:42
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Samo deset dana nakon posete Lasti, ruska kompanija Sinara-Transportne mašine je poslala pismo o namerama i tim postupkom pokazala svoju zainteresovanost za kupovinu najstarijeg i najvećeg srpskog saobraćajnog preduzeća, čija bi privatizacija trebalo da se oglasi do kraja juna, saznaje Blic.

Ovakva brzina u reagovanju jasan je znak da delegacija ove kompanije, koju je predvodio vlasnik Dmitrij Pumpjanski, zadovoljna onim što je videla u Beogradu. Da je to tako pokazuje i što su poslali i predlog ugovora o poštovanju tajnosti podatka vezanih za srpsku firmu.

Dobijene dokumente rukovodstvo Laste je prosledilo Ministarstvu privrede, koje treba da definiše dalje smernice u postupanju nakon pokazanog interesovanja Rusa. To podrazumeva i davanje saglasnost o dostavljanju podataka iz lične karte preduzeća koji obuhvataju i procenu konsultantske kuće Beoconex po kojoj 100% Lastinog kapitala vredi 73 mil EUR dok su 300 do 500 radnika prekobrojni i treba da im se obezbedi otpremnina. Ta procena vrednosti ovih dana se koriguje nakon poslovnih rezultati iz prethodne godine.

Reč je o firmi koja posluje u okviru investicione grupacije Sinara koja se pored projektovanja i proizvodnje železničkih vozila, dizel agregata, lakih šinskih sistema, lokomotiva, bavi i ulaganjem u poslovanje i unapređenje drugih biznisa. Osnovana je 2001. godine i važi za jednu od uspešnijh kompanija u Rusiji koja zapošljava oko 19.000 ljudi. I pored toga što Lastina delatnost nije deo portfolia Sinare, odnosno ne bave saobraćajem, oni funkcionišu kao investicioni fond, zbog čega su i zainteresovani za kupovinu srpskog saobraćajnog preduzeća.

Tako bar tvrdi izvor Blica iz Nemanjine 11 koji navodi da ovakava brzina u reagovanju Rusa jasno ukazuje da imaju ozbiljnu nameru da se uključe u proces privatizacije Laste.

- Dolazak samog vlasnika, gospodina Pumpjanskog, koji je predvodio delegaciju, bio je prvi signala da on lično želi da proveri potencijal Laste i da vidi da li se isplati ulaganje u nju. Samo deset dana nakon što se vratio u Moskvu on je slanjem pisma o namerama i predloga ugovra o tajnosti podataka, pokazao da je zadovojan onim što je video. Sada je sve u rukama Ministartva privrede kome je rukovodstvo Laste prosledilo dokumentaciju dobijenu od Rusa i čeka se njihove instrukcije za dalja postupanje - navodi sagovornik Blica.

On dodaje da od ovog Ministarstva zavisi i da li će Rusi moći da konkurišu na zvaničnom tenderu.

- Ono može da definiše kao uslov da novi vlasnik treba da se bavi saobraćajem i da poseduje određen broj autobusa, kao što je bilo 2007. godine, što bi Rusima bila rampa da konkurišu. Međutim, postoje indicije da se to neće tražiti od budućeg kupca jer su Rusi naglasili da kupovinom Laste neke od njenih pogona žele da koriste i kao hale za izradu autobusa na CNG pogon, koji će uskoro početi da proizvode. Upravo taj deo je njihov adut koji je posebno zainteresovao srpske zvaničnike. Pored toga Rusi su spremni da ponude solidnu cenu za kupovinu firme i novac za obnovu voznog parka. Ipak, treba sačekati objavljivanje tendera i videti ko će se sve javiti jer pored Rusa još neke firme su se interesovale za Lastu - kaže naš izvor.

Direktor Laste potvrdio informacije iz Vlade

Direktor A.D. Lasta Vladan Sekulić, potvrdio je za Blic da je ruska kompanija Sinara-Transportne mašine izrazila zainteresovanost za privatizaciju kompanije, odnosno da je poslala pismo o namerama.

- Ako imate tu informaciju iz Vlade ona je tačna jer oni imaju prave informacije. Mi smo dokumentaciju koju smo dobili od Rusa prosledili Ministartvu privrede koji vodi postupak privatizacije. Loptica je sada u njihovom dvorištu i oni će, uz saglasnost Vlade, da definišu naše dalje korake. Mi smo u komunikaciji sa Ministarstvom privrede i čekamo dalje instrukcije po pitanju Rusa ili bilo koga ko će se pojaviti kao eventualno zainteresovana firma u procesu naše privatizacije - kaže Sekulić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.