Izvor: eKapija | Utorak, 22.06.2010.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinje hotelijerska utakmica za kategorizaciju - Nova pravila za dobijanje zvezdica u Srbiji

Hotel "Townhouse 27"
Hotel "Townhouse 27" (Foto: b)

Novi Pravilnik o klasifikaciji i kategorizaciji ugostiteljskih smeštajnih objekata, objavljen 15. juna u Službenom glasniku, sutra (23. juna 2010. godine) će stupiti na snagu. Cilj donošenjenja Pravilnika je unapređenje standarda i kvaliteta usluga u smeštajnim objektima (hoteli, moteli, pansioni, kampovi, apartmani), a sačinjen je u skladu sa zahtevima Evropskog udruženja hotelijera i restoratera. Svi hotelijeri u Srbiji u obavezi su da na novu kategorizaciju pređu u naredne tri godine.

Glavna novina je da će do zvezdica hoteli dolaziti putem "samoocenjivanja". Naime, ukida se institucija komisije koja izlazi na teren i izvršava kategorizaciju, a hotelijeri sami popunjavaju upitnik, u kome se svaka usluga posebno boduje. Za jednu zvezdicu biće potrebno 30 bodova, za dve–50, tri-70, četiri–90, dok će za hotel sa pet zvezdica biti neophodno 110 poena. Kontrolu tako kategorisanih objekata obavljaće turistička inspekcija. Kako je na današnjoj konferenciji u Privrednoj komori Beograda istakla Ivana Dedijer, savetnica u Ministarstvu ekonomije , to ministarstvo već je sprovelo dva kruga obuke budućih inspektora.

Hotel "Townhouse 27"
Hotel "Townhouse 27" (Foto: b)
(Hotel "Zira")

Aleksandar Vasiljević, operativni direktor hotela "Zira" izjavio je za "eKapiju" da su izuzetno zadovoljni zbog toga što je Pravilnik usvojen i da će već sutra podneti zahtev za kategorizaciju svog hotela. Kako je objasnio, hotel "Zira" prema novom pravilniku zadovoljava uslove za četiri zvezdice, a do sada je imao tri. Jedini razlog za te tri zvezdice, prema njegovim rečima, je širina stepenica, a što u novom pravilniku nije navedeno kao obaveza.

Naime, osim širine stepenica, novi Pravilnik, za razliku od prethodnog koji je na snazi od 1994. godine, neće uzimati u obzir kao presudan faktor ni broj liftova, niti širinu hodnika i površinu kupatila.

Hotel "Townhouse 27"
Hotel "Townhouse 27" (Foto: b)

Direktorka beogradskog hotela "Townhouse 27", Snežana Milenković, kaže za naš portal da donošenje Pravilnika neće drastično uticati na njihovo poslovanje. Trenutno hotel poseduje četiri zvezdice, a prema njenim rečima ispunjava uslove i za četiri i po. Do pete zvezdice, kaže sagovornica "eKapije", nisu zainteresovani da idu. Naime, među inostranim poslovnim svetom vlada trend da svoje zaposlene, u cilju uštede budžeta, ne šalju u hotele sa pet zvezdica. Budući da su predstavnici tog miljea glavni gosti "Townhouse 27" hotela, dobijanje još jedne zvezdice im ne ide u prilog.

Nedavno otvoreni hotel BAH ("Beograd Art Hotel") u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu, prema rečima zamenice direktora Dragane Mudrić, priprema se za kategorizaciju. S obzirom na to da je hotel izgrađen po najvišim standardima u BAH-u su sigurni da će dobiti četiri zvezdice, a možda "okače" i petu. Dragana Mudrić pozdravila je donošenje novog pravilnika, jer kako kaže, "standardi su usklađeni sa evropskim, a procedura kategorizacije je znatno jednostavnija".

Hotel BAH
Hotel BAH (Foto: Beograd Art Hotel)

Kao jednu od novina koju donosi ovaj Pravilnik, Ivana Dedijer iz Ministarstva ekonomije, navela je i odredbu po kojoj maksimalno 20% smeštajnih jedinica može da ima manju površinu od predviđene za kategoriju koja je hotelu dodeljna. Međutim gost hotela mora o tome biti unapred obavešten.

Pravilnik o standardizaciji hotela predviđa podelu u pet kategorija: poslovni, kongresni, porodični, sportski i spa hotel.

Na proširenoj sednici Odbora Udruženja ugostiteljstava i turizma, Jovan Vukotić, hotelijer sa višegodišnjim menadžerskim iskustvom, vlasnik agencije za usluge konsaltinga u toj oblasti, predstavnicima nadležnog Ministarstva uputio je zamerku što se nigde ne pominje kategorija "Resort hotela".

Jovan Vukotić
Jovan Vukotić

Vukotić smatra da tako gubimo veliki broj turista, budući da npr. "jedan Nemac koji u Turskoj ima na raspolaganju oko 100, a u Egiptu i 200-300 takvih hotela, nema sa čime da ih uporedi u Srbiji".

On je istakao i činjenicu da Pravilnik ne pominje standarde koje će morati da ispunjavaju "ino-brendovi". Postavlja se pitanje, da li će za hotele velikih inostranih lanaca, u Srbiji važiti drugačiji uslovi od onih koji važe u svetu, na koji način bi moglo doći do usaglašavanja standarda i kada će ti propisi biti doneti.

Učešće turističko-ugostiteljske privrede u društvenom proizvodu Srbije iznosi oko 2%, a u ukupnom izvozu robe i usluga 9%. Devizni priliv od turizma bio je prošle godine 900 mil USD, što je znatno manje od turističkih destinacija u okruženju.

Međutim, liberalizacija viznog režima i bolja povezanost avio i drumskim saobraćajem sa svetom, učinili su da Srbija postane sve interesantnija turistička destinacija, a broj noćenja stranih turista raste iz godine u godinu.

Za kompletan pravilnik

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE