NavMenu

Novi aranžman s MMF-om biće opet savetodavnog karaktera

Izvor: eKapija Sreda, 14.04.2021. 09:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar finansija Siniša Mali sastao se sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju prevodi šef misije Jan Kes Martejn. Ovim sastankom se nastavljaju razgovori sa tom finansijskom institucijom, koji su započeti u video- formatu, a koji se odvijaju u okviru konsultacija po članu IV Statuta MMF-a, i traju do 23. aprila.

Tema aktuelnih razgovora sa misijom MMF-a je i novi aranžman koji treba da bude potpisan sa tom međunarodnom institucijom, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali i Kes Martejn su razgovarali i o novom aranžmanu sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, a koji bi, kao i prethodni, bio isključivo savetodavnog karaktera, odnosno ne bi podrazumevao finansijsku podršku. Novi aranžman će biti usmeren na sprovođenje i završetak strukturnih reformi, kao i na očuvanje postignute fiskalne stabilnosti.

Redovne konsultacije koje Međunarodni monetarni fond sprovodi po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije MMF-a.

Ministar finansija je istakao da je Srbija u prvom kvartalu ove godine zabeležila bolje rezultate nego što je to planirano budžetom za 2021. godinu.

Naglasio ke da je pad BDP-a u prvom kvartalu iznosio 0,5%, što je bolji rezultat nego što je to očekivano, te da je ključan drugi kvartal, za koji se očekuje rast od preko 10% u odnosu na isti period prošle godine. Time bi se dostigao projektovani godišnji rast od 6%, a njemu će doprineti i veliki infrastrukturni radovi na kapitalnim projektima.

Mali kaže i da je nezaposlenost u prethodnoj godini iznosila 9%, što je ogroman uspeh u uslovima ekonomske krize izazvane pandemijom virusa Covid-19, a posledica obimnog ekonomskog paketa mera za podršku privredi i građanima. On je istakao i da je Srbija među najuspešnijim državama u Evropi i na svetu po broju vakcinisanih i revakcinisanih građana, što je ogroman uspeh i pomaže dalje otvaranje domaće ekonomije.

Istakao je i da će u narednih 10 dana biti položen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike vakcina.

Reforma javnih preduzeća

Tema razgovora je bila i reforma javnih preduzeća, što je, prema rečima dva sagovornika, važan reformski cilj koji će sigurno biti deo novog aranžmana.

Ministar je u tom smislu naglasio da je usvojena Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine, kao i da sledi usvajanje akcionog plana. Sagovornici su razgovarali i o Strategiji za razvoj tržišta kapitala, koja će, kako je istakao ministar, biti usvojena u trećem kvartalu ove godine. Prema njegovim rečima, to je jedan od apsolutnih prioriteta Ministarstva finansija i važan reformski cilj koji je dogovoren sa MMF-om.

Mali i Kes Martejn su razgovarali i o poreskoj politici u kontekstu "zelene agende". U tom smislu, ministar je istakao da je važno da se jasno definiše zelena strategija Srbije za naredne decenije, kako bi u skladu sa tim mogla da se definiše i poreska politika. Mali je rekao da je Srbija zainteresovana i da emituje zelene obveznice, ali i da je za to upravo potrebna jasna "zelena agenda".

Na sastanku je bilo reči i o reformi Poreske uprave, koja je u toku i odvija se predviđenom dinamikom. Mali je istakao i da će u maju biti položen kamen temeljac za novu zgradu Poreske uprave. Takođe, tema onlajn susreta su bila i fiskalna pravila kao i unapređenje praćenja fiskalnih rizika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.